“25. godina od VRO Bljesak i Oluja”

U Galeriji Muzeja Moslavine Kutina 5.11. otvorena je izložba “25. godina od VRO Bljesak i Oluja” autorice Jasmine Urode Kutlić. Kako je istaknula prilikom otvaranja, koje je zbog epidemioloških mjera održano vani, značaj ovih oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija bio je izniman za sudbinu Hrvatske. „Nakon 25 godina važno je prikazati vojno umijeće vojske i policije, te podsjetiti na njihovu hrabrost i odlučnost. Ova izložba sadržava originalne predmete te na 20 banera s fotografijama i tekstovima prikazuje pregled političkih okolnosti u RH uoči osolobodilačkih operacije Oluje i Bljeska, tijek njihovih priprema i provedbi te na kraju naravno i rezultate akcija i njihov značaj. Poseban naglasak je na sudjelovanje moslavčana u Bljesku i Oluji, točnije, na sudjelovanje u 125. Domobranskoj pukovniji i SJP „Ris“ Kutina“ – naglasila je predstavivši izložbu ravnateljica Muzeja i autrorica izložbe Jasmina Uroda Kutlić.

Materijal za izložbi prikupljen je od branitelja s kutinskog područja, koji su nesebično i ovaj puta podijelili svoje bogatstvo s publikom. Dobru je suradnju Muzeja i velikog broja branitelja potvrdio Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine, pozvavši sve one koji žele da svoje eksponate, bilješke i fotografije podijele s javnošću.

Izložbu je otvorio Željko Tomičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo naglasivši pritom kako je ova izložba dobar podsjetnik mladima, posebice djeci osnovnih i srednjih škola, kojima se i preporuča da ju razgledaju, kao što se preporuča da i posjete Muzej jer se dio ovdje izloženog nalazi u stalnom muzejskom postavu.

Ova je izložba, kao i Dan branitelja, dio programa povodom Dana Grada te je od velikog značaja u ovoj specifičnoj godini, organizacija tih događaja. Razgledao ju je i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić posebno istaknuvši značaj branitelja i ovih vojno-redarstvenih operacija za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.  „To su dani našeg ponosa i slave. Nažalost, tu su se izgubili mladi životi stoga ne smijemo zaboraviti na žrtvu tih ljudi, naših vojnika“-naglasio je gradonačelnik Babić pozvavši sve da razgledaju izložbu.

To je moguće učiniti do 27.11. u redovno radno vrijeme galerije, ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom od 10-13 sati, te utorkom i četvrtkom od 17-19 sati.  S obzirom na kvadraturu Galerije, ukupan broj posjetitelja ograničen je na 20 u jednoj grupi, a svi posjetitelji dužni su nositi masku i  dezinficirati ruke, te će im biti izmjerena tjelesna temperatura.