Na trećoj ovogodišnjoj redovnoj akciji u organizaciji GDCK Kutina prikupljeno 340 doza krvi

HCK GDCK Kutina provelo je treću ovogodišnju redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi od 27.do 30. srpnja sukladno trenutnim epidemiološkim uvjetima.

„Na ovu akciju se odazvalo 379 osoba voljnih darivati krv. Prikupljno je 340 doza dragocjene krvi , nažalost 39 osoba je odbijeno iz zdravstvenih razloga, a raduje nas što se i u ovim izazovnim vremenima  6 osoba odlučilo po prvi puta darivati krv. U usporedbi s prošlogodišnjom trećom redovnom akcijom održanoj od 27.07. do 01.08. 2019. godine, vidljivo je smanjenje odaziva dobrovoljni darivatelja krvi od 81 osobe, te smanjenje prikupljenih doza od 66 doza. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju i prateći druge akcije dobrovoljnog darivanja krvi u okruženju, gdje je došlo do pada prikupljenih doza  i do 50 %, za akciju možemo reći da je više nego zadovoljavajuća.

Godinapristupilodalo krvodbijenoprvi puta
2019.460406548
2020.379340396
Razlika-81-6615-2

Raduje nas i  činjenica da je došlo do manjeg broja odbijenih osoba, nego u proteklim akcijama, jer možemo zaključiti da su naši darivatelji  krvi izuzetno samosvjesni i da su samostalno  procijenili da imaju neki od simptoma za odbijanje, te da su se i pridržavali  naše zamolbe ukoliko spadaju u neku rizičnu skupinu, da se još malo strpe sa darivanjem krvi. Tijekom ove  akcije,  niti jedna osoba nije odbijene uslijed povišene tjelesne temperature,  niti uslijed respiratornih smetnji- a što je za svaku pohvalu naših darivatelja krvi, nego su razlozi odbijanja bili  ponajviše zbog povišenog ili niskog tlaka, te nekih alergijskih reakcija na koži“ –  ističe Katica Zeman, ravnateljica GDCK Kutina.

U ovoj akciji sudjelovalo je i 20 predvodnika  u darivanju krvi – darivatelji sa  100 i više darivanja krvi, dva darivatelja krvi su ostvarili svoj jubilej, 100-to darivanje krvi i priključili se Klubu  ddk 100 +, koji sada broj 92 darivatelja krvi sa preko 100 darivanja krvi. „Gospodin Gojko Sarač je 29. srpnja u Domu kulture Kutina dao 151. puta krv i postao naš apsolutni rekordera u darivanju krvi“ – istaknula je Zeman zaključivši kako je akcija bila više nego uspješna zahvalivši svim darivateljima krvi, što usprkos novim izazovima i dalje pomažu i daruju najdragocjeniji dar od srca – svoju krv.