1.335.500,00 kn potpore poduzetnicima i gospodarstvenicima radi posljedica u poslovanju uzrokovanih korona krizom

Korona kriza donijela je novine u svakodnevnom životu, druženju, ali i poslovanju. Kao što je već prethodno i najavljeno, Grad Kutina u svom je proračunu osigurao potpore za poduzetnike, gospodarstvenike i obrtnike.  „Omogućili smo im bespovratna sredstva u cilju očuvanja daljnjih poslovnih aktivnosti kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID-19) narušena gospodarska aktivnost i likvidnost poslovanja na području Grada Kutine. Prema istome donesena je odluka na Gradskom vijeću o dodjeli sredstava u visini do 2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi koji imaju zabranu rada sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH te do 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji imaju pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije COVID-19“ – ističe gradonačelnik Zlatko Babić.

U skladu s navedenim prijavilo se 243 poduzetnika te je isplaćena potpora u visini od 1.335.500,00 kn. „Raznim mjerama i programima nastojimo potaknuti pozitivnu poduzetničku klimu te pokrenuti gospodarstvo našeg grada. U situaciji kada je korona kriza započela nastojao sam svakodnevnom komunikacijom uvidjeti stvarno stanje i osluškivati potrebe građana i poduzetnika, slušao sam stručnjake iz Grada Kutine, ali i stručnjake iz privatnog sektora te je donesen program potpore za naše poduzetnike“- napomenuo je gradonačelnik Babić.

Osim toga, prošlog petka su dodijeljena sredstva kroz Program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine.

„U prvom krugu za dodjelu bespovratnih sredstava za predmetnu mjeru zaprimljeno je ukupno 26 zahtjeva (od kojih 3 ne ispunjavaju uvjete) za korištenje subvencije po navedenom Programu, od kojih je za novo zapošljavanje 11 osoba, samozapošljavanje 11 osoba, te dodatno obrazovanje 2 osobe. Ukupan broj zaposlenih/novozaposlenih osoba je 22, od kojih je 14 osoba mlađih od 29 godina, čime su se dodijeljene potpore od Grada uvećale za 50%. Sredstva koja su dodijeljena su veća od planiranih te ovim putem pozivam sve zainteresirane da se i dalje prijave na naše Programe o kojima sve informacije mogu pronaći na www.kutina.hr . Gospodarska obnova nije samo moto nego cilj koji se ostvaruje kvalitetnim programima i projektima kojima nastojimo potaknuti poduzetnike na prve poduzetničke korake ili širenje poslovanja, dok su za sve ostale koji žele pokrenuti poslovanje na raspolaganju poduzetničke zone u Kutini, među kojima se najviše ističe Industrijsko-logistička zona kao strateški projekt Grada Kutine o kojem sve podatke možete pronaći na www.kind.hr“ – naglasio je gradonačelnik Zlatko Babić.