UOSI SMŽ sudjeluju u projektu PUZLA

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije sudjeluje u projektu PUZLA – Podrška, Unaprjeđenje, Zauzimanje, Lakoća pristupa, Adaptacija.

Ovo je jedan od ukupno 3 projekta kojeg je u 2020. godini UNIQA osiguranje odabrala za financiranje kroz program donacija u iznosu od 117.500,00 kn. Prijavom projekta povezale su se tri udruge u četiri hrvatske županije s idejom da obuhvate i unaprijede psihosocijalnu podršku i ranu intervenciju za djecu iz spektra autizma.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti, u udrugama partnerima, stručnim radionicama za struku ojačat će se terapeuti za pružanje psihosocijalne podrške i inovativniji stručni rad s djecom iz spektra autizma, dok će se kroz radionice s roditeljima raditi na njihovom obiteljskom i osobnom osnaživanju kako bi i sami omogućili bolji ishod intervencije za dijete „iz spektra“ koje se nalazi u toj obitelji. Iznimno važno je sačuvati roditelje od „burnout-a“, a uz to cilj je podučiti roditelje vještinama kako da se nose u kriznim i emocionalno zahtjevnim situacijama.

Kvalitetna dijagnostička procjena upravo je glavni cilj ovog projekta kako bi se lakše oformio plan terapija u suradnji sa stručnjacima koji rade već u postojećim udrugama. Iz komunikacije s roditeljima i kroz kliničku praksu, uočila se, u kontekstu rane intervencije, potreba za razvojnim procjenama. Glavno mjesto za procjene (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet) trenutno ima zatvorenu listu prijava, a za pojedine procjene čeka se i do 2 godine. Roditelji moraju putovati u Zagreb da bi dobili procjenu, stoga je posebna vrijednost ovog projekta što Uniqa financira partnerskim udrugama za svoje najmlađe članove ukupno 20 razvojnih procjena i 17 procjena ADOS II koje će provoditi Centar Coralina.

Prijavljenim projektom izravnu korist dobiti će ukupno 30 djece s TUR iz spektra autizma, 50 roditelja i članova obitelji te 25 stručnjaka iz 4 županije. Osnovne aktivnosti projekta su međusobno povezivanje, umrežavanje, prijenos znanja i primjera dobre prakse između udruga u projektu, a sve aktivnosti projekta PUZLA doprinose boljoj djetetovoj socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije djece s TUR u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.