Priopćenje SDP-a vezano uz raskid koalicije HSP-HDZ u Popovači

O događajima na 39.sjednici Gradskog vijeća Grada Popovače, održanoj 3.srpnja, priopćenjem se oglasio i SDP.

Kako ističu, na sjednici je bilo vrlo burno iz razloga što su vijećnici iz redova HDZ-a  glasali protiv Odluke o zaduženju za dugoročni financijski kredit za projekt izgradnje gradske tržnice.Vijećnici SDP-a, unatoč tome što su oporba, Odluku su podržali.

„Tijekom rasprave i glasovanja o ovoj točki dnevnog reda, od strane gradonačelnika Josipa Miškovića iznesene su optužbe na račun rukovodstva HDZ-a. Gradonačelnik Josip Mišković ističe da se HDZ služi nedemokratskim metodama (prijetnjama i ucjenama), tako što su jednom od vijećnika HSP-a prijetili otkazom na poslu. Činjenica je da ovo nije prvi put da HDZ pokušava izazvati krizu vlasti, iako u toj istoj vlasti sudjeluju. Tako su i pokušali spriječiti izglasavanje proračuna za 2019 g., što im također nije uspjelo. Vijećnici SDP-a su, iako oporba, i tada glasovali ZA prijedlog proračuna Grada Popovače, dok su koalicijski partneri iz redova HDZ-a bili protiv.

Važno je upoznati građane da je iz proračuna Grada Popovače, HDZ-ovim vijećnicima, predsjedniku vijeća (HDZ) i dvojici zamjenika gradonačelnika (HDZ), isplaćeno oko 170 tisuća kuna na osnovu naknada (plus davanja državi).“ – navodi se u priopćenju.

U novonastaloj situaciji, SDP i Vijećnici SDP-a i dalje će se ponašati odgovorno, kao i do sada te biti faktor stabilnosti u funkcioniranju grada i gradske uprave.

„Na prvoj slijedećoj sjednici vijeća, vijećnici SDP-a predložiti će smanjenje naknada predsjedniku vijeća i zamjenicima predsjednika vijeća te zamjenicima gradonačelnika i vijećnicima, kao mali doprinos u ublažavanju krize nastale pandemijom Covid-19.“ – napominju iz SDP-a te dodaju i kako se nameće zaključak da je već počela kampanja za lokalne izbore koji će se održati 2021. godine, ali način na koji to radi HDZ-a, prijetnjama i ucjenama te gdje se pokušavaju zakočiti kapitalni projekti Grada Popovače i tako naštetiti aktualnom gradonačelniku za njih je neprihvatljiv.