Dan svjesnosti o gastroshizi u Kutini

Grad Kutina priključio se obilježbi Dana svjesnosti o gastroshizi. Naime, sinoć je osvijetljena  zgrada Gradske uprave Grada Kutine zelenom bojom.

Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (limeta nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize. Avery’s Angels Gastroschisis Foundation osnovala je Meghan Rauen u rujnu 2009. u SAD-u, u spomen na svoga sina Averyja. Nakon vrlo kratkog života Avery je nenadano, uslijed razvijanja komplikacija zbog gastroshize, preminuo 30. srpnja 2008. godine. Za međunarodni dan gastroshize (Gastroschisis Awareness Day), odabran je upravo taj datum, a održava se svake godine od 30. srpnja 2010.

Od svojih početaka do danas, organizacija Avery’s Angels je izrasla u veliku organizaciju koja okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju.

U 10-ak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery’s Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja.

Od 2019. godine, Avery’s Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine se po prvi puta Gastroschisis Awareness Day održava i u obliku osvjetljavanja države zelenom bojom 30. srpnja, te je uz ostale gradove i Grad Kutina u znak podrške osvijetlio zgradu gradske uprave.