Uskršnja poruka kutinskog župnika vlč. Mate Draganovića

USKRS

Draga braćo i sestre! Draga Moslavino! Dragi Uskrsnici!

Izražavam svoju blizinu, podršku i ljubav, i znajte niste napušteni, ove dane fizičke odvojenosti mi svećenici, svaki dan prikazujemo sv. Mise za vas, molimo s Vama i osobno više molitava. Teško nam pada što sami bez vaše tjelesne prisutnosti slavimo Boga, što su nam crkve sablasno prazne, što sva slavlja sakramenata odgađamo za neko bolje vrijeme i u takvom teškom vremenu za Crkvu slavimo Uskrsloga.

“Uskrsnu Isus doista, u ranu zoru uskrsnu. Aleluja”.

Uđimo u najradosniji dan za čovječanstvo i svakog čovjeka.

U vrijeme vladavine koronavirusa hoćemo li smoći snage da zakoračimo u ono što ne poznamo, u svjetlo? U sam uskrsni dan? U radost? U slobodu? U život bez prisile, život koji se samo ljubavi pokorava?

Pred nama je na Usrksli Bog pun iznenađenja koji sve obnavlja, koji obećava zadivljujući život! Uskrsnuće! Smognimo snage uživjeti se u otajstvo uskrsnuća? Ugrađujmo ga od danas više u svoj život. Otvorimo svoje biće tim otajstvima.

Svi oni koji vjeruju u uskrsnuće danas bi morali ustati na prosvjed, viknuti, kriknuti. Pjevajte radosno usrksne pjesme. Radujte se i kličite jer ovim danom postadoste Uskrsnici. Pobuni se proti svega onoga što sobom nosi smrt (strah, otuđenost, nemir, neizvjesnost, upitnost života i zdravlja, odvojenost, izolacija, materijalna nesigurnost, rizik od zaraze koronavirusom…) Pobuni se protiv smrtonoštva u tebi u Crkvi u društvu! Pobuni se protiv, mržnje, umiranja hladnoće srca, nebrige za druge, nemira, lijenosti ovisnosti o bilo čemu.

Uskrsli Krist osmišljava tvoj život, pretvara tvoju ništavost, napuštenost i osamljenost, tvoj Veliki petak u proslavu. Danas doživi uskrsnuće usred svoje svakodnevnice, uskrsnuće u svom životu, uskrsnuće u svom predanju, uskrsnuće u svom umiranju…

Treba nam jedno novo srce, proljeće, proljeće duha, proljeće srca. Ustani hrabro, Bog je upisao uskrsnuće u svaki list svakoga stabla, pa onda sasvim sigurno i u tvoje srce.

Istina Bog ti nije obećao osmijeh bez suza, put bez trnja, život bez bolesti, obilje bez oskudice, radost bez tuge. A li ti je darovao ljubav prema ljudima vjeru u život, nadu u vječnost po Uskrsnuću, ali na sve što s ljubavlju, žrtvom i Usrkslim Isusom proživite i bit ćete pobjednici nad svakom nemoći.

Predaj sebe živoj Osobi, koja ne trpi smrt, koja naš život ne okrnjuje ni umanjuje niti ga otuđuje nego ga naprotiv posve prihvaća, čuva i ako je moguće, još dovodi do razvitka.

Ako postoji netko tko naš život prihvaća i dalje nosi, tako da on ostaje naš život, onda je to uskrsnuli Gospodin, Isus iz Nazareta. Tko se njemu povjeri, tko se njemu preda, u njega vjeruje ima vječni život. To znači da i on ulazi u Isusovu veliku božansku ljubav. Ako se predajemo Isusu, onda se naše uskrsnuće početno događa već sada. Onda i mi moramo kao i Isus uskrsnuti. Zato uskrsna radost ispunja naša srca. Isus je uistinu uskrsnuo. Njegova moć i njegova ljubav su naša nada. Njegovo uskrsnuće je svjetlo i sreća, mir i blaženstvo za nas koji njemu povjeravamo svoj život.

Draga braćo i sestre! Hrabro pretrpite i ovo pandemijsko vrijeme biti će dovršeno usavršavanjem vašeg života, uskrsnućem.

Usrkrsni, ti koji si se razočarao!

Uskrsni, ti koji si izgubio nadu!

Uskrsni, jer Uskrsli Isus stvara sve novo!

Usrsni, koji trpiš!

Uskrsni, ti koji misliš da ti je život toliko uskratio!

Uskrsni, kada se osjećaš isključen, napušten, na rubu!

Uskrsni jer je Uskrsli TEBI obajavio svoju ljubav i čuva te za iznenađujuću mogućnost tvoga ostvarenja.

Danas uzvikni svom snagom Aleluja. Pa doživjeli pobjede života i svoj konačni Uskrs .

Čestitajući vam braćo i sestre Uskrs, želim da u svim svojim konkretnim životnim okolnostima osjetite RADOST da ste kao kršćani dio najveće novosti u povijesti svijeta, početak novog svijeta u Isusu Kristu. ŽELIM VAM da ta uskrsna radost naraste toliko da postane razgovjetna, vidljiva i opipljiva u novosti odgovora na probleme u ČESTITOSTI I HRABROSTI VAŠIH KORAKA, MISLI I DJELA.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN VAM USKRS! (Aleluja)

vlč. Mato Draganović, župnik u Kutini