Situacija vezana uz bolest COVID-19 zadovoljavajuća

Nakon današnje sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za novinare na kojoj je župan Ivo Žinić izrazio zadovoljstvo trenutnim stanjem vezano uz koronavirus te činjenicom kako tri dana za redom nema novozaraženih na području ove županije.

Župan Ivo Žinić je izvijestio javnost da od ukupno preko 1 200 testiranih u SMŽ registrirano je 36 pozitivnih, od čega su četiri osobe izvan područja Županije, a od 32 osobe iz naše županije, izliječeno je njih 15 i ovog trena imamo 17 pozitivnih osoba u našoj županiji. Od ovih 17 četiri su na liječenju u Općoj bolnici Sisak.

Ovakva je dobra situacija omogućila i labavljenje mjera protiv epidemije, od ponedjeljka, 27. travnja, treba krenuti gradski i prigradski javni prijevoz, proraditi određene trgovine, da bi se 4. svibnja ušlo u drugu fazu popuštanja, pa do 11. svibnja, kad bi trebali početi radom vrtići i škole do četvrtog razreda.

Župan je zahvalio svima koji su doprinijeli ovakvom stanju i pozvao građane da i dalje vode brigu o higijeni, potrebnom razmaku, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica labavljena mjera.

Zamjenik župana, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec, izvijestio je kako je upućen zahtjev nacionalnom Stožeru za otvaranjem koridora prema Zagrebu, kako bi naši sugrađani mogli obavljati gospodarske aktivnosti bez teškoća. Do sada još nije stiglo očitovanje nacionalnog Stožera, ali sukladno odlukama Vlade vidljivo je da će brzo doći do realizacije ove inicijative.

Očekuje se i odluka nacionalnog Stožera o potrebi vjernika za misama na otvorenom, posebice u svjetlu dana zaštitnika grada Siska, svetog Kvirina.

Otvorena je i mogućnost da sve trgovine koje imaju ulaz s vanjske strane počnu radom, o čemu se također očekuje odluka nacionalnog Stožera. Rosavec je još jednom zamolio građane da odgovornim ponašanjem osiguraju nastavak dobrog trenda u borbi protiv aktualne epidemije.

Na ovom su obraćanju javnosti govorili i Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke, koji je rekao da je stanje sigurnosti dobro, samo su tri osobe kršile samoizolaciju; ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslav Brkić još je jednom naglasio kako „ovu krizu neće riješiti znanje medicinskog stručnjaka nego model ponašanja ljudi“; a ravnatelj OB Sisak, dr. Tomislav Dujmenović obavijestio je javnost kako je situacija u bolnici pod kontrolom i traju pripreme za puštanje u puni pogon svih kapaciteta bolnice.