Pastoralne smjernice za slavlje Cvjetnice, Velikog tjedna, Uskrsa i događaja poslije Uskrsa

Sisačka biskupija i Hrvatska biskupska konferencija, nakon mjera koje je izdao nacionalni Stožer civilne zaštite RH za borbu protiv koronavirusa, dala je svoje odredbe zbog zaraze korona virusom.

Za Sveto trodnevlje već je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela upute te se dakle slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima, u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija. Kako je najavio biskup, on će iz Sisačke katedrale voditi misna slavlja na Cvjetnicu, na Veliki četvrtak i na Uskrs, uvijek u 10 sati, što će se direktno putem interneta, a link možete pronaći na službenoj web-stranici Sisačke biskupije.

Za blagoslivljanje  jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve.

“Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi slavlja sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum” -ističe biskup Vlado Košić pozivajući sve vjernike da ostanu sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi.