On line sjednica Gradskog vijeća Kutine – usvojene mjere za pomoć poduzetništvu

Gradsko vijeće Kutine zbog korona virusa prvi je puta u povijesti održalo on line sjednicu. U uvjetima sprečavanja pandemije COVID 19 i zabrane rada, većina malih poduzetnika i obrtnika našla se u problemima te je, nakon očuvanja zdravlja građana, pomoć poduzetnicima najvažnije pitanje koje se mora rješavati. Tako su na ovoj sjednici izglasane i dopunjene mjere za pomoć poduzetništvu.
“Sjednica je prvi puta održana on line i u tehničkom smislu je prošla dobro, u njoj je sudjelovalo 19 vijećnika i sve predviđene odluke su donesene”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Kutine, Davor Kljakić.


  Vijećnicima se tijekom aktualnog sata obratio načelnik Stožera civilne zaštite Grada Kutine Damir Markuš. Pohvalio je građane Kutine koji se velikom većinom pridržavanju mjera, iako uvijek ima i onih koji takve mjere krše što utvrđuje i sankcionira policija koja dežuraju na punktovima oko Kutine. Markuš je zahvalio udrugama civilnog društva Zakladi Sandra Stojić, Udruzi UNUK, te Crvenom križu koji pomažu starijim osobama, ali i policiji, članovima stožera i svima koji pomažu da se pandemija spriječi i zadrži povoljno stanje u Kutini.
Kao član stožera gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako među 17 članova ima predstavnika svih bitnih službi za funkcioniranje grada koje koordinirano i na dnevnoj bazi poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi situacija bila što povoljnija. Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić i gradonačelnik Zlatko Babić predstavili su mjere za pomoć građanima i gospodarstvu koje bi im trebale pomoći u naredna tri mjeseca.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić i gradonačelnik Zlatko Babić predstavili su mjere za pomoć građanima, te obrtnicima, te malim i mikro poduzetnicima koje bi im trebale pomoći u naredna tri mjeseca.
Grad Kutina odlučio je poduzetnike osloboditi plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Kutine, plaćanja poreza na korištenje javnih površina, te plaćanja komunalne naknade, a sve minimalno za vrijeme trajanja zabrane rada. Također tijekom 3 mjeseca, odnosno do 30. lipnja Grad neće provoditi prisilnu naplatu protiv građana i svih poslovnih subjekata, subvencionirat će kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini od 100% ugovorene kamate na rok od 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika, a sukladno kriterijima financijskih instrumenata Vlade RH.  U planu je i osnivanje Fonda za pomoć obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima i OPG-ima za potrebe smanjenja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID 19.

Jedna od mjera je i oslobađanje od plaćanja Dječjeg vrtića i produženog boravka u školama za one korisnike koji nisu koristili ovu uslugu, počevši sa 16.03. pa do ponovne uspostave kompletnog sustava.
  Uvedena je i osma mjera, a to je oslobađanje od plaćanja fiksnih troškova za usluge odvoza otpada i računa za vodu u vrijeme zabrane rada. Na ovoj sjednici nije se govorilo o konkretnim brojkama, a tijekom odgovora na pitanja vijećnika gradonačelnik je najavio sjednicu Gradskog vijeća 16. travnja kada će biti predložen rebalans proračuna pa će se znati više o proračunskim iznosima. Iako su svi složni da su mjere za poduzetnike potrebne bilo je različitih pitanja oko mjera, koje su na kraju izglasane s 11 glasova za i 4 suzdržana. 

  Ivica Glibo (MOST) mjere je ocijenio kvalitetnima te se nada da će se i OPG-ovima izaći u susret na sličan način putem najavljenog Fonda. Gradonačelnik je u raspravi naglasio kako su mjere rezultat razgovora i dogovora s poduzetnicima, te kako grad intenzivno prati i situaciju kod velikih gospodarstvenika o kojima ovisi proračun grada Kutine, Petrokemiju i SELK koji odolijevaju teškoj situaciji, ali se prate i svi drugi poduzetnici u Poslovnim zonama koji su se našli u težim okolnostima poput Cjevomonta i Klik Par-a i svima je cilj da svi poduzetnici nastave raditi kao i prije pandemije.
  „Mi ćemo morati srezati troškove iz sfere društvenog života i to pretočiti na sufinanciranje gospodarstva. Grad je osnivač škola, imamo Sportski centar koji je značajno financijsko opterećenje, vrtiće, ali i gradske ustanove koje su izgubile samostalne prihode. Usprkos tome sve ćemo usmjeriti za pomoć gospodarstvu i čekati da se gospodarstvo stabilizira u cijelosti i vrati na situaciju prije pandemije. Nije lako, puno projekata nećemo realizirati. Trebala je to biti godina realizacije investicija, a pretvorit će se u godinu odgode projekata“, ističe Babić.  

 Dragutin Vagner (HSS) rekao je kako će se i u ovoj krizi pokazati da hrvatski seljak jedini može spasiti državu, no on je opet na zadnjem mjestu. „HSS predlaže da se ukine naknada za zemljište koji plaćaju poljoprivrednici a zemljište je u vlasništvu grada, mi bi maknuli naknadu za prodaju na tržnici, za cijelu godinu, 2.travnja je bio jaki mraz i puno voća će biti oštećeno“ kaže Vagner. Smatra da plan s Fondom neće riješiti te probleme.

Gradonačelnik ističe kako grad ne može širiti ove mjere i na one koji nisu direktno zahvaćeni zabranom rada i čiji se radovi normalno odvijaju, jer tome ne bi bilo kraja. “Nije realno očekivati da ćemo sve poljoprivrednike financirati bez obzira na vrstu djelatnosti, financirat ćemo one koji su ugroženi zabranama i ovom situacijom. Ovo je prva izmjena proračuna na kojoj radimo, ne znam kakva će biti sljedeća izmjena jer ne znamo kako će se stvari razvijati. Sada je to projekcija na tri mjeseca“, ističe Babić.
 Vijećnica Irena Vdović (Nezavisna lista) ističe kako je dužnost Grada donijeti mjere, no zanima ju koliko će se smanjiti prihod u proračunu kroz ove mjere na tri mjeseca, te da li postoji mogućnost da se mjere prolongiraju do kraja godine. „Mnogima će biti teško opet početi s poslom i mjere od tri mjeseca nisu dovoljne“. Zanima ju i na koji će se način puniti Fond, odnosno čemu će konkretno služiti. Hoće li on pratiti mjere HZZ-a i hoće li on pokrivati manjkove u proračunu koji će nastati oslobađanjem davanja poduzetnicima – pitala je vijećnica Vdović.

Gradonačelnik je odgovorio kako je to rasprava za sljedeću sjednicu na kojoj će biti predstavljen rebalans proračuna, ali i za naredne sjednice gradskih vijeća, jer se situacija mijenja. Marijeta Di Gallo (MB 365) i Ana Balaško (nezavisna vijećnica) sugeriraju odricanje od vijećničkih naknada i naknada u nadzornim odborima, što smo već imali prilike čuti ranije od Nezavisne liste. Babić odgovara kako to smatra populizmom, a vijećničke naknade ne predstavljaju rješenje nastalog problema. Vijećnica Balaško ističe kako je riječ o solidarnosti, dok Babić odgovara da treba tražiti konkretne i učinkovite mjere, te dodaje kako se svatko individualno može odreći svoje vijećničke naknade u neke humanitarne svrhe. Navodi primjer odricanja od uskrsnice djelatnika gradskih ustanova i uprave u suradnji sa sindikatima, te njihovo usmjeravanje u zaštitnu opremu za Dom zdravlja Kutina.
Tomislav Antolović (MOST) pohvalio je gradsku vlast za sluh prema problemima poduzetnika i istaknuo kako smatra da se rasprava vodi u smjeru stjecanja političkih bodova.
Usvojena je i odluka o kreditnom zaduženju Grada Kutine za nogostup u Ulici Kutinska lipa na iznos od 1.535.000 kn, na rok otplate od 5 godina.
„Nogostup u Kutinskoj lipi je dugogodišnji problem, jer tamo je sve više djece, nema pješačke staze i to je pitanje sigurnosti, osobito zimi“, istaknuo je Nebojša Čović u ime kluba vijećnika HDZ-a. „Svake godine moramo stvoriti uvjete za osiguranje jedne pješačke staze tamo gdje ima problema, od Mije Stuparića, Brdovite, do Ravnica“, zaključuje Babić. Odluka o kreditu je usvojena sa 17 za i 3 suzdržana.

Na dnevnom redu našlo se i Izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom za 2019. koje je predstavio pročelnik za komunalno gospodarstvo Eduard Gelešić koji je naglasio kako se trenutno radi na povećanju kapaciteta odlagališta, reciklažnom dvorištu sufinaciranom od EU fondova koje je prošli tjedan završeno, te se očekuje primopredaja. Važnim smatra prošlogodišnje stavljanje polupodzemnih spremnika koji su također utjecali na smanjenu količinu miješanog komunalnog otpada. Zaključeno je kako se po pitanju odvajanja otpada prošle godine puno napravilo i građani su pokazali svijest o potrebi odvajanja otpada.
Problematični pojedinci koji zagađuju okoliš bacajući smeće na divlje deponije stalna su „ekološka“ tema, a da bi bili kažnjeni potreban je video nadzor, jer kako drugačije snažnije djelovati prema sankcioniranju istih i dokazivanu njihove krivnje, na što je apelirala vijećnica Irena Vdović.
Vezano uz tvrtku Eko Moslavina vijećnica SDP-a Barbara Mihaljević rekla je kako nisu dobili odgovor na mail predsjednice Kluba vijećnika SDP-a Dare Bursik vezano uz stavljanje radnika na čekanje i zapošljavanje novih radnika. „Eko Moslavina je prešla u režim rada u novonastalim okolnostima s izmjenama radne snage po timovima u vrijeme pandemije“, odgovorio je gradonačelnik, te zaključio kako ne treba biti bojazni oko dobivanja otkaza.