Mraz je poharao moslavačke voćnjake

U posljednja tri tjedana mraz je poharao voćnjake,  vinograde i povrtlarske kulture na moslavačkom području čak 6 puta. Općina Velika Ludina zatražila je od sisačko-moslavačkog župana proglašenje prirodne nepogode od mraza, župan Žinić istu je proglasio 22. travnja, a  štete su milijunske.  

Vladimir Bohatka, predsjednik Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda ističe kako su najniže temperature koje se bilježe na velikoludinskom području iznosile su oko -6°C. „Temperatura je to koja se mjeri na meteorološkim stanicama na visini od 2 metra, dok je temperatura pri tlu bila i znatno niža. Plodovi jabuka ovisno o uzgojnom obliku, ali najčešće, nalaze se na visini od jednog metra, dok su jagode uvijek kultura koja trpi najznačajnije štete, s obzirom da se uzgajaju na samom tlu“ – pojasnio je Bohatka dodavši kako su štetu od prirodne nepogode prijavila 42 proizvođača.

Šteta ovisi o starosti nasada, sortimentu, te o gnojidbi, a sukladno tome Bohatka zaključuju kako su višepostotne štete imali manji proizvođači čiji su nasadi stariji. Ti proizvođači nisu imali sustav obrane od mraza, no, čak i kod proizvođača koji imaju jedan od tih sustava, “antifrost” sustav zaštite uz pomoć “kišenja” za što je potrebna posebna infrastruktura i velike količine vode, “hvatače mraza” ili vjetenjačame, štete su vidljive, ali su znatno manje.

„Procjena prave štete nastale ovom prirodnom nepogodom zasad je teško predvidiva, zasigurno preko 50 posto, a sa svim nepogodama više od 70 posto“ – pojasnio je Bohatka.

S obzirom da će domaće jabuke, ali i jabuke u ostalim europskim zemljama, posebice Poljskoj, ove godine biti u manjim količinama, voćarima samo ostaje nada da će sve proizvedeno i prodati po zadovoljavajućoj cijeni.

Iako velikoludinski voćari razumiju ovu tešku situaciju u kojoj se država nalazi,  nadaju se pomoći, a onima koji u budućnosti planiraju sadnju novih nasada preporučaju obveznu zaštitu od ove prirodne nepogode koja je iz godine u godinu sve češća.