MOST SMŽ kritizira podjelu zaštitne opreme zdravstvenim radnicima

MOST Sisačko-moslavačke županije kritizira podjelu zaštitne opreme zdravstvenim radnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji, a o svemu se oglasio pripćenjem.

„U ponedjeljak Stožer civilne zaštite na čelu s načelnikom Stožera i dožupanom Romanom Rosavcem a kako vidimo na stranici županije i uz nazočnost župana Ive Žinića su podijelili pristiglu doniranu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama. To bi svakako bilo pohvalno jer se time rješava težak problem nedostatka zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama da i ovdje nije došlo do diskriminacije.

Naime, ustanove za zdravstvenu njegu u  kući nisu obuhvaćene tom podjelom opreme. Radi se o nekih 55 medicinskih sestara i fizioterapeuta u našoj županiji koji su po Rješenju Ministarstva zdravstva i ugovoru s HZZO-om u Mreži javne zdravstvene službe RH. Dakle, oni su zbog mjera za sprječavanje korona virusa prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kod palijativnih i kroničnih pacijenata dužni provoditi indicirane i neodgodive zdravstvene usluge.

Neke od ovih pogođenih ustanova odmah su reagirale i uputile upit županijskom Stožeru civilne zaštite a odgovor koji donosimo u nastavku, ostavio je mnoga pitanja :

„Podjela zaštitne opreme koja je danas izvršena, obavljena je sukladno definiranom popisu zdravstvenih ustanova od strane civilnog stožera RH i ravnateljstva RH, znači podjelu, odnosno kome će se i koliko zaštitne opreme podijeliti NIJE odlučivao stožer Sisačko-moslavačke županije.“

Sada se postavlja pitanje da li je županijski Stožer trebao uputiti popis ustanova Nacionalnom stožeru, što bi bilo logično, ili je Nacionalni stožer donio neku svoju diskrecijsku odluku i zaobišao djelatnosti zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući koje su nezaobilazne u zdravstvenom sustavu, a njihovi zdravstveni radnici svakodnevno rade i izlažu se na terenu širom županije bez dovoljno zaštitne opreme.

Pitamo se da li je u pitanju nesvjesni propust ili je u pitanju nešto drugo, s obzirom da je ova djelatnost uglavnom privatna praksa.

Kako vrijeme prolazi, ljudi rade i dalje u teškim uvjetima i bez adekvatne zaštite upućujemo javni apel Nacionalnom stožeru civilne zaštite i ministru Berošu da interveniraju i dostave zaštitnu opremu za ovaj segment zdravstvene zaštite u našoj županiji.

Napominjemo kako su se naši vijećnici odrekli tri naknade za pomoć zdravstvenom sustavu i kako smo spremni surađivati i pomagati ali očekujemo da sustav potpore i opskrbe zaštitnom opremom ne bude diskriminatoran.

Isto tako očekujemo od županijskog Stožera civilne zaštite da reagira prema Nacionalnom stožeru i nešto poduzme a ne da bude samo pasivni relej za odluke nacionalnog Stožera bez ikakve inicijative i samo se nepotrebno naslikavaju u podjeli opreme  ne detektirajući ili ne rješavajući bilo koji ozbiljniji problem.“, ističu u MOST-u Sisačko-moslavačke županije.