Adaptacija društvenih domova na području Kutine

U društvenim domovima odvijaju se razne aktivnosti, oni služe i za potrebe mjesnih odbora, raznih udruga, KUD-ova i DVD-ova, odnosno za sve ono što je od važnosti za lokalno stanovništvo. U domovima se odvijaju izložbe, manifestacije, ali služe i za razne proslave. U skladu s time, u posljednje dvije godine nastoji se obogatiti život u prigradskim naseljima ulažući i  u društvene domove kako bi ona ponovno postala žarištima života u svojim naseljima. Ovu godinu započelo se s uređivanjem  Društvenih domova u Radićevoj ulici u Kutini, Zbjegovači i Selištu.  Osim poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima, ovakva ulaganja povećavaju dodanu vrijednost imovine.  

Imamo velike aktivnosti na obnavljanju cesta u našim prigradskim naseljima naših kutinskih nerazvrstanih cesta i županijskih cesta i  to ulaganje na godišnjoj razini se svodi na oko pet milijuna kuna. U posljednje tri godine u dogovoru s predsjednicima i članovima mjesnih odbora krenuli smo u uređenje društvenih domova. Većina društvenih domova je bila u izuzetno lošem stanju, u većini domova izuzetno oštećena su krovišta, stolarija, inventar, podovi i sanitarni čvorovi tako da domovi nisu bili primjereni za korištenje. Radi toga smo napravili plan kako bismo društvene domove obnovili u što kraćem roku“ rekao je gradonačelnik BabićS obzirom na interese naših mještana i korištenje naših mjesnih domova Grad Kutina je u proteklih godinu dana sukcesivno povećao sredstva u proračunu Grada Kutine  od 800 tisuća do milijun i 150 tisuća kuna, odnosno povećanje od 20 do 30 posto na godišnjoj razini. S obzirom da je riječ o ulaganjima koje je u interesima naših sugrađana, Grad Kutina je uložio u uređenje interijera, u nabavku namještaja poput stolova i stolica, do uređenja sanitarnog čvora i stolarije. Veći dio društvenih domova ima adekvatne komunalne uvjete,  struju, vodu i plin, te su ti prostori poželjni i za iznajmljivanje“ rekao je g.  Hrvoje Krmelić

„Ove godine sad možemo reći da smo na samom početku godine već obnovili značajni dio naših domova, prvenstveno obnovu i izgradnju Društvenog doma u Zbjegovači, Društvenog doma u Radićevoj, Kutina selo, Društvenog doma Selište i još nekoliko manjih društvenih domova. Nećemo na tome stati. Upravo smo u realizaciji nabavke inventara prvenstveno stolova i stolica za još pet naših društvenih domova tako da ćemo i taj dio opreme obnoviti. Smanjili smo ulaganje u naše društvene domove s obzirom na preraspodjelu sredstava i prilagodbu novim mjerama pomoći gospodarstvu ali ćemo i dalje nastojati poboljšati društvene domove na području Grada Kutine“ rekao je gradonačelnik Babić.

Goran Troha predsjednik Mjesnog odbora Radićeva istaknuo je važnost Društvenog doma u Radićevoj ulici. „U našem domu održavaju se razne priredbe i izložbe, jedna od njih je svake godine bila i izložba ptica i životinja u Radićevoj, održavaju se svatovi,  koristi ga Kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga iz Kutine te DVD Kutina. Svake godine se tu održavaju i razne skupštine među kojima je i  skupštine Ribića. Kada postoji potreba za većim prostorom radi većeg broja ljudi, Dom u Radićevoj ulici je na usluzi svim sumještanima“ zaključio je g. Troha.  

Društveni dom u Radićevoj ulici:

Milena Amidžić, zamjenica predsjednika Mjesnog odbora Selište i Nataša Vugrinović, predsjednica Mjesnog odbora Zbjegovača zahvalile su Gradu i gradonačelniku na suradnji. „Ne sjećam se kada se u ulagalo u naš Društveni dom koji ima veliku važnost za naše sugrađane. Uz posjet gradonačelnika Babića razgovarali smo i o nastavku ulaganja u Zbjegovaču te ga izvijestila o stanju u našem naselju. Jedan od prioriteta je i ulaganje u Put Bonifacija Pavletića koji vodi k našem mjesnom groblju o čijem stanju sam razgovarala s gradonačelnikom“ rekla je g. Vugrinović.

Društveni dom Zbjegovača:

Grad Kutina uz vlastita sredstva, nastoji pronaći i druge izvore financiranja za obnovu društvenih domova kako bi se obogatila sva prigradska naselja i dobila prijeko potreban sadržaj.  „Prije nekoliko tjedana predstavili smo projekt rekonstrukcije Društvenog doma u Banovoj Jarugi koji je  vrijedan oko 10 milijuna kuna, od će kojih 7,4 milijuna kuna biti financirano od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna RH.  U sklopu Doma nalaziti će se vrtić, igralište te prostor za udruge i druge sadržaje. Spomenuti prostor je u iznimno lošem stanju, potrebno je ponovno izgraditi neke dijelove Doma te bismo čak mogli govoriti o ponovnoj izgradnji doma a ne rekonstrukciji“ rekao je gradonačelnik Babić. (izvor: www.kutina.hr)

Društveni dom Selište: