Okupio se Zbor građana Donje Vlahiničke

U naselju Donja Vlahinička na području Grada Popovača održan je Zbor građana u cilju  pronalaženja trajnog rješenja problematike kontinuiranog remećenja javnog reda i mira od strane Roma, odnosno, stvaranja pretpostavki za kvalitetan i miran suživot u naselju.

Sastanku su pored stotinjak mještana nazočili i predstavnici gradske uprave odnosno Gradskog vijeća Grada Popovače i predstavnici Policijske postaje Kutina.  Zbor građana organizirao je Mjesni odbor, nakon brojnih pritužbi mještana, te nakon što je ista tema aktualizirana na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća.

Mještanka Ivanka Kavali istaknula je kako su joj u susjedstvu već duži niz godina Romi, ali, dolaskom novih obitelji, u posljednje dvije godine ne može normalno živjeti. „Oni pale otpad, puštaju pse na ulicu, kradu nam s vrtova, svojim vozilima blokiraju promet u cijeloj ulici, galame, maltretiraju nas, vrše nuždu uz ogradu… Ja sam teški srčani bolesnik, ovdje više ne mogu živjeti, a svoju djecu ne mogu maltretirati i moram otići. Kad mi dolaze kupci za kuću, uvijek su neugodni i kupci odlaze.“  S ovom pričom složili su se i ostali mještani Ulice Tome Pučka koji su u posljednje dvije godine u strahu za svoj život.

Građani su se na ovom sastanku osvrnuli i na situaciju od prije 10-ak godina. Tada su se u Zagrebačku ulicu doselile Romske obitelji koje su u početku stvarale probleme, ali uz razgovor s dugogodišnjim mještanima, vodstvom Grada i nadležnim službama, ova priča završila je pozitivnim ishodom.  No, Romske obitelji koje u posljednje dvije godine žive u Ulici Tome Pučka, bez obzira na brojne intervencije, kako policije, tako i ostalih državnih službi, nisu se uspjele socijalizirati, potvrdio je to i gradonačelnik Josip Mišković. „Ne može samo lokalna samouprava rješavati ovaj problem, to je problem šire zajednice. S druge strane, i građani koji ovdje žive moraju shvatiti da je suživot s Romima naša stvarnost i da na neki način moramo surađivati. Taj suživot prije svega mora krenuti od toga da se svi drže zakonskih prava i obveza, kao i prava i obveza prema društvu. Ja se nadam da će ovakvi sastanci uroditi plodom. Ovdje su izneseni konkretni slučajevi, te uz kompromisno rješenje, nadam se dobrom suživotu. Također, iznesene su i situacije od prije nekoliko godina, gdje je ipak došlo do pozitivnih pomaka i normalnog suživota starosjedioca i susjeda Roma. Oni koji se tako ne ponašaju, morat će represivnim metodama dovesti u red“.

Da građani prijavljuju slučajeve koji ugrožavaju njihove živote pokazuju i statistički podaci Policijske postaje Kutina, ističe načelnik Predrag Fitnić. „Od 2018. godine do sada, Policijska postaja Kutina i Postaja prometne policije Kutina, zaprimile su 42 dojave od strane građana Donje Vlahiničke, a koje se odnose na nezakonito ponašanje Roma u tom naselju. Po svih 42 dojave je policija postupila i u određenim dijelu podnesla određene prekršajne i kaznene prijave ili obavijesti nadležnim inspekcijama. Očito je da građani ovog naselja i dalje imaju problema sa svojim sumještanima Romima, koji se očito nisu uspjeli socijalizirati, te ćemo mi naravno nastaviti s policijskim aktivnostima kako bi sigurnost građana bila na zadovoljavajućoj razini“. S obzirom na nemogućnost dolaska na Zbor građana,a s ciljem što bržeg pronalaska rješenja ovih problema,  posjet ovom naselju najavio je i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.