Krešimir Lenić novi predjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić

Na Izbornoj skupštini Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina za predsjednika je izabran Krešimir Lenić. „Udruga je i proteklih 40 godina rada dala veliki doprinos unapređenju vinogradarstva i kulture vina u Moslavini, a posebne zasluge udruzi pripadaju u očuvanju i revitalizaciji Škrleta, izvorne sorte Moslavine. Po Škrletu je, zahvaljujući Udruzi, prepoznatljiva Kutina i Moslavina te je zapaženi rad Udruge i svih njenih članova u proteklim desetljećima otvorio nove perspektive vinogradarstva i vinarstva u našoj Moslavini. Uz vašu podršku tako ćemo nastaviti i dalje, a ohrabreni smo jer se u rad Udruge uključio i zapažen broj mladih vinogradara i vinara.“, rekao je novoizabrani predsjednik Krešimir Lenić.

     Dosadašnji predsjednik Zoran Jančar zahvalio je na suradnji svim članovima udruge u proteklih 6 godina. „Imali smo boljih i lošijih godina, ali trudili smo, a nismo mogli utjecati na sve što se događalo. Protekle godine izostala je financijska potpora iz Ministarstva poljoprivrede, ali unatoč tome proveli smo sve naše aktivnosti kao i ranijih godina, a to su obilježavanje svih vinogradarskih i vinskih blagdana, sudjelovali smo u brojnim aktivnostima u gradu, Vinski dvor neizostavni je dio turističke ponude Grada Kutine, a posebno smo ponosni na našu izložbu MoslaVina u kojoj smo partner organizatorima Turističkoj zajednici Grada Kutine i Gradu Kutini.“, istaknuo je Zoran Jančar te je izrazio uvjerenje kako će se uspješan rad Udruge nastaviti i u idućem razdoblju.

     Poznati vinar i član Udruge Marko Miklaužić u raspravi je istaknuo kako je Ministarstvo poljoprivrede uvelo promjene u sufinanciranje vinogradarskih i vinskih udruga. „Ministarstvo se zbog velikog broja udruga opredijelilo da sufinancira rad četiri regionalno organizirane udruge. Tako je za naše područje osnovana Udruga Bregovita Hrvatska kojoj sam ja predsjednik. Pozivam vas da se učlanite u udruge i vjerujem da ćemo biti uspješni u provedbi naših projekata.“, rekao je Marko Miklaužić, predsjednik Udruge Bregovita Hrvatska.

     Boris Mesarić, podsjetio je kako Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić ove godine obilježava 40 godina zapaženog i pionirskog rada. „Bili smo prva Udruga koja je prije 20 godina pokrenula prvu klonsku selekciju izvorne sorte vina Hrvatske, a to je naš Škrlet. Organizirali smo i prvu Izložbu izvornih sorti vina Hrvatske Moslavinu. Tako smo u Hrvatskoj pokrenuli čitav niz projekata klonske selekcije izvornih sorti vina i započeli promociju naših izvornih vina. To su najveći uspjesi ove udruge čiji 40-godišnji rad zaslužuje da bude okrunjen izdavanjem i knjige o radu Udruge.“, istaknuo je Boris Mesarić te je izvijestio da su oko ovog projekta već poduzete i određene aktivnosti. Boris Mesarić osvrnuo se i na izložbu MoslaVina. „Posljednjih godina Izložba vina zasjenjena je estradnim programom. Mislim da je to pogrešno i zato predlažem da se ubuduće vrati naglasak na izložbu vina i Šrklet, jer to zaslužuje višedesetljetni rad udruge i rad svih članova.“, zaključio je Boris Mesarić

     Članovi Udruge Vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić podržali su prijedloge Borisa Mesarića uz sugestiju kako bi trebalo razmisliti i o izdavanju knjige o Škrletu, budući se ove godine obilježava i 20. obljetnica početka klonske selekcije ove izvorne sorte vina iz Moslavina.

     Članica Udruge, Suzana Slovic iz savjetodavne službe informirala je vinogradare o stanju sa zarazom vinograda zlatnom žuticom i američkim cvrčkom te je pozvala članove udruge da se pridržavaju savjete stručnjaka i slijede njihove upute.

     Skupštinu su pozdravili uz čestitke za uspješan rada i želje za nastavak dobro grada Gabrijel Kovačić, predsjednik Udruge Škrlet Popovača i Robert Kolenc, izaslanik gradonačelnika Kutine.