Projektni dan OŠ Zorke Sever

Osnovna škola „Zorke Sever“ Popovača provela je Projektni dan. Učenici i učitelji ovaj su dan proveli sudjelovanjem u raznim prigodnim radionicama, uređenju okoliša, ali i organizacijom programa u sklopu kojeg je bilo riječi o otpadu, radu Učeničke zadruge, te projektu „Go greener“.

Kako je istaknula ravnateljica Zvjezdana Martinec, ovaj dan važan je za stjecanje statusa „Eko škola“ te dobivanje „Zelene zastave“. „Škola provodi i Erasmus+ eTwinning projekt „Go greener“ ,te to uspješno povezujemo, s obzirom da je zajednički cilj čuvanje planete“.

Kako bi se stekao status „Eko škole“ potrebno je zadovoljiti niz kriterija, a veliki broj aktivnosti svakako ubrzava to stjecanje, ističe Valentina Abramović Andlar – koordinatorica Eko-škole. „Imamo već dosta ispunjenih kriterija koje trebamo unijeti u aplikaciju Udruge „Lijepa naša“. Uz sve aktivnosti, pripremili smo još i izložbu učeničkih radova na eko-temu otpad, a svaki je razred predstavlja po jedan predmet napravljen od prirodnog ili otpadnog materijala, a on je ukrasni, uporabni ili edukativni.“

OŠ Zorke Sever s ponosom može istaknuti kako je jedina škola u Hrvatskoj u kojoj se provodi „Go greener“ projekt, rekla je voditeljica projekta Elvisa Sekulić. „Međunarodni projekt „Go greener“ je započeo u 9. mjesecu, a sada, pred kraj, odlučili smo predstaviti njegove rezultate. On je integriran u naš školski kurikulum. 2020. godina je godina koju je Europska komisija proglasila „Godinom zelenijih gradova“ pa smo se i mi uključili kako bi aktivirali našu školu i zajednicu, da postane zelenija. Upravo je ovaj projekt temelj za buduće.“

Podršku školi dala su lokalna gospodarska poduzeća, NPB „Dr. Ivan Babrot“, Dječji vrtić Popovača, ali i lokalna vlast. Grad je u ovoj prigodi predstavljao Ivica Keser, predsjednik Gradskog vijeća, koji je čestitavši školi na provođenju brojnih aktivnosti istaknuo kako se upravo od malih nogu, baš poput primjera u ovoj školi, djeca trebaju učiti suživotu s prirodom, s ciljem očuvanja planete Zemlje.

U bogatom programu predstavljen je i ples „Spasimo Zemlju“ te je premijerno izvedena školska eko-himna .