Otvorena Ispostava Zavoda za javno zdravstvo SMŽ u Popovači

U Domu zdravlja Popovača svečano je otvorena ambulanta Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u čije je uređenje utrošeno oko 100 tisuća kuna.

Ravnatelj Zavoda, dr. Inoslav Brkić ustvrdio je kako će ova ambulanta značajno pridonijeti polivalentnosti zdravstvene zaštite, njenoj dostupnosti, ali i kvaliteti.  „Mnogi poslovi koje radi Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sada će se moći raditi i ovdje u Popovači, zdravstveni pregledi za izdavanje sanitarnih iskaznica, pregledi i kontrola kliconoša, zdravstveni pregledi svih osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, diferentna cijepljenja, pregledi školske djece i mladeži, pregledi prije upisa u prvi razred osnovne škole, uzimanje uzoraka za mikrobiološku laboratorijsku dijagnostiku… Da bi terapija bila ispravna, ona mora biti kauzalna i etiološka. Znači, utvrditi koji je uzročnik i na što je osjetljiv. Do sada su žitelji Popovače i okolnog područja uzorke morali nositi u Kutinu ili u Sisak. Sada će ih moći predavati ovdje u Popovači. Osim toga, Odsjek za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika isto tako će povremeno raditi ovdje. Tako da, po Štamparovom modelu, dolazimo k narodu“.

Da je ova ambulanta ove velikog značaja za građane Popovače potvrdio je gradonačelnik Josip Mišković. „Grad je prihvatio inicijativu Zavoda za javno zdravstvo i Sisačko – moslavačke županije da zajednički uredimo prostor. Grad Popovača će financirati rad jednog djelatnika tijekom godinu dana. Radi se o ugovoru od oko 70 tisuća kuna čime bi pokrili troškove prijevoza. Mislim da je ovo važan projekt za građane Popovače jer će moći sve obaviti ovdje, više neće morati odlaziti u Kutinu ili Sisak. Najveći je to iskorak za naše najmlađe stanovnike, za našu djecu“.

Želimo ravnomjernu zdravstvenu zaštitu na svim dijelovima naše županije, poručio je na otvorenju ambulante sisačko – moslavački župan Ivo Žinić. „Vjerujem da je to jedan korak dalje u unaprjeđenju zdravstvenog standarda. Županija, Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja Kutina i Grad Popovača zajednički radimo na tome da približimo određene zdravstvene usluge našim građanima na ovom području naše županije. Ovdje nemamo takvu ispostavu. Imamo Dom zdravlja Kutina koji ima određene zdravstvene usluge. Vjerujem da je i ovo jedan korak ka unapređenju zdravstvene zaštite na području naše županije. Ovdje je u opremanje ambulante uloženo oko 55 tisuća kuna, ukupna je vrijednost oko 100 tisuća kuna. Zavod za javno zdravstvo je ovaj prostor dodatno opremio potrebnim namještajem i dijagnostičkim uređajima kako bi ambulanta mogla funkcionira.“ Iako nije riječ o značajnim sredstvima, ovo je još  jedan korak u unapređenju zdravstvene zaštite na području Moslavine – poručio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.