Otvara se odsjek Medicinske škole u Popovači

Potrebe za srednjoškolskim strukovnim obrazovanjem u području zdravstva sve su veće, posebno na području Moslavine gdje djeluje jedna od najvećih zdravstvenih ustanova, stoga je Sisačko-moslavačka županija pokrenula inicijativu o  otvaranju odsjeka medicinske škole u Popovači.

Županija brine o povećanju zdravstvenog ali i obrazovnog standarda na području Grada Popovače, odnosno ovog dijela Moslavine. Prvi korak ka otvaranju ispostave srednje medicinske škole je već napravljen, naime, učenici koji se obrazuju za zanimanje medicinska sestra / tehničar dio svog nastavnog programa već odrađuju u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Babrot“ Popovača.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec ističe kako se trenutno provodi izrada Kurikuluma, koji će se potom prijaviti prema Ministarstvu znanosti obrazovanja. „Po dobivanju pozitivnog rješenja stvorit ćemo ovdje adekvatne uvjete. Već sada su prostori uređeni, nastavni kadar postoji. Ova škola je upravo ono što treba ovoj gradskoj sredini, jer tu gravitira i Grad Kutina, ali i dio učenika s područja drugih županija, a interes za ovim zanimanjem je velik. Također, riječ je o respektabilnoj zdravstvenoj ustanovi, sa preko 600 zaposlenika, te je tu i mogućnost zapošljavanja“ .

Prim. Marina Kovač, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ ističe kako je dobar dio posla već obavljen.

„Mi smo već proveli cijeli niz aktivnosti koje se prvenstveno tiču opremanja prostora. Oni su uređeni sukladno pravilnicima i propisima, a većim dijelom su i opremljeni. U njima se sad već odvija značajna edukativna aktivnost, te ih mi zovemo edukacijski centar. Kad se steknu svi uvjeti, a oni se tiču dozvola resornih ministarstva, to će onda zaživjeti u potpunosti“ – rekla je prim. Kovač.

Prostor za učenike sastoji se od opće učionice, specijalizirane učionice i praktikuma, ističe Adela Matušin, bivša pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo.  „Ovdje se može smjestiti jedno odjeljenje, od 20-25 učenika. Što se tiče samih vježbi, u pravilu, učenici će ovdje moći odrađivati sve osim kirurgije, pedijatrije i ginekologije“ – pojasnila je Matušin. Ukoliko inicijativa Sisačko-moslavačke županije, Srednje škole Viktorovac i NPB „Dr.Ivan Barbot“ Popovača naiđe na pozitivno mišljenje resornog Ministarstva, prvi učenici u ove bi prostore mogli stići već u rujnu ove godine.