Održana Skupština Udruge vinogradara i voćara “Škrlet” Popovača

Na ovogodišnjoj skupštini Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ Popovača, osvrčući se na aktivnosti realizirane u protekloj godini, predsjednik Udruge Igor Kovačević podsjetio je na organizaciju nekoliko tematski različitih edukativnih predavanja koja su, naglasio je, bila vrlo posjećena od strane članstva Udruge.

„Nakon prošle Skupštine održali smo dva predavanja o zaštiti vinove loze i voćki od bolesti, te predavanje o prihrani. U travnju su naši vinari sudjelovali na izložbi vina „Čazmanski vinokap“  i Izložbi vina u Križu, te osvojili zapažene rezultate. Tijekom svibnja imali smo stručno – edukacijski izlet u Jasku, a nazočno je bilo 60 vinara. Uz kušanje vinskih proizvoda naših domaćina obišli smo i nasade vinove loze, Grad Jastrebarsko, a posjetili smo i bačvariju. U rujnu smo organizirali predavanje o aktualnoj temi „Primjena novih tehnologija u preradi grožđa, te korištenju novih selekcijskih kvasaca u vrenju mošta“ te smo dobili nove spoznaje o preradi grožđa i postupku dobivanja kvalitetnog vina” – istaknuo je Kovačević te dodao kako su članovi bili aktivni i u pripremi manifestacija i ostalih društvenih događanja na području Grada Popovače.

Završetak berbe grožđa te vinskih radova na tradicionalan način Udruga „Škrlet“ proslavila je obilježavajući blagdan Svetog Martina, a među ostalim aktivnostima posebno se ističe i suoorganizacija manifestacije „Večer škrleta i moslavačke kuhinje”, koja je okupila preko 500 građana, te slovi za najsposjećeniju do sada. U prosincu je obilježena 20. obljetnica postojanja udruge, te su tom prigodom dodjeljena i priznanja najzaslužnijima, dok je u siječnju tradicionalno obilježeno „Vincekovo“.

„Veliku zaslugu pri unapređenju vinogradarstva imaju naši profesionalni vinari, savjetodavna služba županije te naša Udruga koja je pokretač mnogobrojnih akcija u cilju promocije i razvoja ove djelatnosti na području Grada Popovače”- zaključuju iz Udruge „Škrlet“.

Predsjednik Udruge Igor Kovačević ovim je putem podsjetio kako je nedavno održano 3. ocjenjivanje mladih vina, te je pozvao sve vinare da se okušaju u istom, jer jedino analiziranjem i stručnim ocjenjivanjem, vinari mogu vidjeti na kojoj su razini. Također, Kovačević je podjelio i Zahvalnice članovima koji su se svojom aktivnošću istaknuli u proteklom razdoblju.

Skupštinu Udruge vinogradara i voćara pozdravili su Zoran Jančar, predsjednik Udruge vinogradara „Lujo Miklaužić“ iz Kutine te gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Mišković je tom prigodom naglasio kako se radi o jednoj od najbrojnijih udruga na području Grada koja se uvijek odaziva pozivima Grada i Turističke zajednice, te sudjeluje na brojnim manifestacijama, donira svoje proizvode, a Grad im to putem financiranja projekata nastoji vratiti.

Na brojnim aktivnostima članovima udruge čestitao je i zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec, koji je pritom istaknuo velik napredak moslavačkih vinogradara i vinara, zahvalio im na dobroj suradnji te im predstavio veliki projekt „Hrvatska kuća vina“, koji će biti realiziran upravo na području Grada Popovače, a u čijoj se realizaciji očekuje i učešće ove Udruge.

Nakon redovne Skupštine, prema Planu rada koji je ona donijela, slijede edukativna predavanja i radionice, sudjelovanje na “Popovačkom urnebesnom karnevalu”, a potom i nastupi na ostalim važnim manifestacijama te obilježavanje vinogradarskih blagdana.