Klimatske promjene ugrožavaju opstanak pčela i pčelarstvo

U proteklom desetljeću ni jedna godina nije bila dobra pčelarska godina. I prije se znalo događati da bude loših pčelarskih godina, ali nikada se nije dogodilo da u cijelom desetljeću sve godine budu loše pčelarske godine. Je li to zbog klimatskih promjena ili nečeg drugog, ne znamo. Ali, pouzdano znamo da bez pčela nema života na zemlji. Poručeno je to sa godišnje skupštine Udruge pčelara Metvica Kutina.
Pčelari poštuju i vole pčele, znaju koliko su one važne za prirodu i ljude i zato će nastaviti pčelariti. Ali, pitaju su ima li to smisla. Pčelarstvo se zbog svih poteškoća, jednostavno ne isplati, ističu pčelari. Upozorili su i na izostanak zadovoljavajuće potpore lokalnih jedinica samouprave i sa državne razine.
Ivan Lončarević, predsjednik Udruge pčelara Metvica Kutina tako upozorava kako pčelari jedini u poljoprivrednoj proizvodnji ne dobivaju potpore. Pčelari su ipak vrijedni i uporni, baš kao i pčele, pa je Udruga prošle godine organizirala niz edukativnih radionica i predavanja, redovito je sudjelovala na sajmovima te je sudjelovala u EU projektu „Bee friends“. „U tim smo programima učili i razmjenjivali iskustva s pčelarima iz Hrvatske, susjedstva i Europe kako bismo sačuvali pčele i bili uspješniji u proizvodnji meda. Radimo to zato, jer znamo kolika je važnost pčela za opstanak planeta i ljudi, jer bez pčela nema hrane.“, istaknuo je predsjednik Udruge Metvica Kutina te je dodao kako kutinska udruga pčelara redovito sudjeluje i u svim kulturnim i društvenim manifestacijama u Kutini te i na taj način nastoji podići svijest građana o važnosti pčela.
Pčelarstvo nije komercijalna djelatnost, samo od pčelarenja ne može se živjeti. To je dobra dopunska djelatnost. Čulo se u raspravi pčelara te su zatražili veću potporu i razumijevanje svih u lokalnim zajednicama. Poljoprivredni proizvođači i voćari ne vode brigu o tretiranju svojih poljoprivrednih kultura i voćnjaka te nestručnim i nesavjesnim radom uništavaju nam pčelinje paše. Događa se da voćari zovu pčelare u svoje voćnjake na pčelinju pašu, ali je nije moguće obaviti zbog nepravilnog špricanja voćnjaka.
Pčelari su na skupštini Udruge Metvica upoznati i s promjenama u Zakonu o OPG-ima te s mjerama poticanja od 10 kn po košnici koju uvodi Sisačko-moslavačka županija. Pčelari kažu kako bi poticaji po košnici trebali iznositi 40 kn. Od iduće godine najavljeni su i poticaji Europske unije za oprašivanje koje obavljaju pčele. Kao primjeri dobre prakse poticanja pčelarstva istaknuti su gradovi Novska i Popovača te Garešnica.
Pčelari su istaknuli i problem ogromnog uvoza meda i patvorina meda te problem cijene i prodaje domaćeg meda. Velike nade polažu nacionalnu mednu staklenku.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozvao je Udrugu Metvica na suradnju i očekuje prijedloge pčelara kako bi Grad Kutina pomogao u održanju pčelarstva na području Grada Kutine te je članovima Udruge zahvalio na njihovom sudjelovanju u svim gradskim manifestacijama.
Udruga pčelara Metvica Kutina okuplja 65 pčelara, koji svi zajedno imaju 3200 košnica. Usporedbe radi na području Novske je 10 tisuća košnica, a u cijeloj Županiji 47 tisuća 400 košnica.
Pčelari su na kraju skupštine zaključili kako pčelarstvo ima perspektivu, ali će zbog svih nas biti potrebna veća uključenost svih u očuvanje pčela.