Savjeti sudionicima u prometu uoči blagdana

Policijska uprava sisačko-moslavačka ističe kako se i tijekom narednih dana nastavljaju promjenjive vremenske prilike s niskim temperaturama, a očekuje se i stvaranje većih gužvi. Stoga pozivaju sve građane da u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Tijekom proteklog tjedna dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama. Nesreće su se uglavnom dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika ili vozilom prešli na suprotnu stranu kolnika i sudarili se s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, kao i nepropisnom brzinom. Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje, da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste.

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Potrebno je osvrnuti se i na nadolazeće novogodišnje blagdane tijekom kojih se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske. Također se očekuje i povećan broj stranih državljana, koji su odabrali Hrvatsku za posjet adventima koji se obilježavaju u sve više gradova, odnosno kao svoju novogodišnju destinaciju. U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Kako smo već ranije najavili policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Naposljetku, Policijska uprava ističe kako su policijski službenici svjesni da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila. Ovom ih prilikom upozoravaju, da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.