Promocija kataloga “Crtačev dnevnik” akademskog kipara Ivana Branka Imrovića

U Galeriji Muzeja Moslavine promoviran je katalog donacija crteža akademskog kipara Ivana Branka Imrovića pod nazivom „Crtačev dnevnik“. Naime, prošle je godine Imrović je donirao Galerijskom odjelu Muzeja Moslavine Kutina svojih 146 crteža. Za ovako veliku donaciju otvorena je i posebna Zbirka I. B. Imrović. Prošle godine postavljena je izložba doniranih djela, a ove godine tiskan je i veliki katalog primjeren ovakvoj donaciji.
 

Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina, zahvalila je akademskom kiparu i crtaču Ivanu Branku Imroviću. „To su radovi izuzetne vrijednosti i zauzimaju važno mjesto u hrvatskoj umjetnosti. Također, njegovi crteži svjedoci su vremena, ljudi i podneblja u kojem su nastali te su važan doprinos kako nama tako i generacijama koje dolaze.“
 

Kustos Galerijskog odjela MMK, Mladen Mitar također je istaknuo važnost Imrovićevih djela. „Nije množenje već dijeljenje, računska operacija dobrote koju je Ivan Branko Imrović svjedočio kao jedan od najznačajnijih donatora Galerijskom odjelu  Muzeja Moslavine Kutina. Darovani crteži izdvojeni su iz bogatog opusa od oko 5000 djela koja su nastajala od završene Akademije pa do novijeg vremena, a sadrže razne motive iz više ciklusa (Crtačev dnevnik, Modeliranje mora, Erotika, Crteži u boci, Modeliranje prirode, Vila kutinska, Imaginarni pejzaži…).U njegovim crtežima zbilja nije u vidljivom, skrivena je ispod kao platno ispod boje. Kod njega vidljivo samo sliči stvarnom, mami asocijativno i nudi bogatu crtačku strukturotvornu jezgru začinjenu vibracijama osobnog grafizma.“, rekao je prof. Mitar.

 Dragutin Pasarić, predsjednik Matice hrvatske prisjetio se brojnih kulturnih događaja na području Kutina i šire, kojima je Branko Imrović dao svoj pečat.
  U ime grada Kutine promociji je nazočila pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti i socijalnu skrb, Kornelija Marošević. Zahvalila je Imroviću na vrijednoj donaciji i njegovom doprinosu kulturnim vrijednostima grada Kutine i Moslavine.