Osobe s invaliditetom ravnopravni su sudionici u prometu

Međunarodni dan osoba s invaliditetom Udruga OSI Kutina obilježila je u suradnji s Policijskom postajom Kutina i Postajom prometne policije Kutina predavanjem o osobama s invaliditetom u prometu.

Osobe s invaliditetom u prometu su ravnopravni sudionici na koje se jednako odnose svi propisi i prometni znakovi. Osobama s invaliditetom prometni propisi omogućavaju lakše kretanje i pristupačnost. Slavena Brlek, službenica za prometnu preventivu podsjetila je kako su za invalide osigurana parkirališna mjesta. Nažalost, ostali sudionici u prometu vrlo često parkiraju na mjestima rezervirana za osobe s invaliditetom.

Slavena Brlek, službenica za prometnu preventivu PPrP Kutina

Prometna policija svojim svakodnevnim aktivnosti i posebnim akcijama nastoji utjecati na sve sudionike u prometu da poštuju prava osoba s invaliditetom u prometu. Tako se i danas na međunarodni dan osoba s invaliditetom provodi jedna takva akcija, rekla je Slavena Brlek.

Slavena Brlek, službenica za prometnu preventivu PPrP Kutina

Preventivne akcije i kazne zbog nepropisnog parkiranja na mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom utjecale su na promjenu ponašanja vozača automobila, ali stanje još uvije nije zadovoljavajuće.

Slavena Brlek, službenica za prometnu preventivu PPrP Kutina

Prometna policija i članovi Udruge OSI na kraju su druženja poslali zajedničku poruku i poziv svim sudionicima u prometu da se u prometu prema osobama s invaliditetom ponašaju kao i prema svim ostalim sudionicima u prometu, s poštovanjem i razumijevanjem te da svojim primjerom utječu i na ostale sudionike u prometu kako bi se osobama s invaliditetom osigurala pristupačnom i mogućnost parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.