Oprezno u prometu!

Tijekom narednih dana najavljene su promjenjive vremenske prilike s maglovitim jutrima, niskim temperaturama i kišnim razdobljima.

U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Policijska uprava sisačko-moslavačka stoga je objavila nekoliko korisnih savjeta:   „Prije vožnje u takvim uvjetima potrebno je dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.“

Također, PU podsjeća  kako je  propisano da za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Naposljetku, a kako su već ranije i najavili, „policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel“.

Pojačane aktivnosti bit će usmjerene i prema vozačima mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.