Održana IX. Večer škrleta i moslavačke kuhinje

U organizaciji popovačke Turističke zajednice te Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ i Proizvođačke organizacije „Škrlet“ u subotu je u Popovači održana IX. Večer škrleta i moslavačke kuhinje. Revija je ovo bogate enološke i gastronomske ponude Moslavine.

Program Večeri škrleta i moslavačke kuhinje započeo je radionicom koju su za sve zainteresirane pripremili Igor Kovačević, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ i Tomislav Trdenić, predsjednik  Proizvođačke organizacije „Škrlet“, uz pomoć Antimona, Denisa i Blaža iz Večernje škole.

Da je Škrlet najbolje vino potvrdio je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet. „Devet godina mi se trudimo Škrlet dignuti na jedan viši nivo. Prije 20 godina krenula je klonska selekcija, a  sada smo i dobili potvrdu da se Škrlet, kao vino, najviše „probija“ u Hrvatskoj u zadnjih pet godina. Tako da i naš mali doprinos, doprinos udruge amaterskih vinogradara i voćara, pridonosi tome da će Škrlet postati brend ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji nego i šire. Trenutno se u cijelom svijetu pod Škrletom nalazi površina od 73 hektara, od toga su 62 hektara u Hrvatskoj, a većina, odnosno 60 hektara je upravo u Moslavini. Ljudi sade sve više i više Škrleta jer vide da od njega ima budućnosti, da ima potencijala, a to su pokazali i znanstveni skupovi koji Škrlet svrstavaju u rang vrhunskih vina“ – rekao je tom prigodom Kovačević.

„Kako bi se Škrlet podigao na jedan viši nivo i bio prepoznatljiviji, ove se godine u promociju Škrleta i ovu manifestaciju uključila i Proizvođačka organizacija „Škrlet““ – istaknuo je Tomislav Trdenić, predsjednik organizacije. „To je vidljivo po gostima koji su u velikom broju došli u Popovaču, a i po domaćim ljudima koji su uvidjeli kako ova sorta puno znači za ovaj kraj te ima potencijala za razvoj cijele Moslavine. U njemu leži budućnost, a vežemo ga i s turizmom te sa gospodarskim djelatnostima“.

Manifestacija je ujedno bila i prilika za prvo javno kušanje Škrleta  – vina koje je po prvi puta zajednički proizvelo sedam najvećih moslavačkih proizvođača vina: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić. Kako ističe Trdenić, ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. „Ovim limitiranim izdanjem od 5000 boca i kupce učimo određenom standardu, jer taj Škrlet je u svakoj boci isti. Logo je „ovnek“. Naime, žuti ovnek je sinonim za škrlet, a upravo logo i predstavlja grozd škrleta, odnosno jedan veliki grozd u sredini i dva mala, po jedan sa svake strane“ – pojasnio je Trdenić.

Kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina  što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom s nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom pa se kao takav idealno sljubljuje uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa, tjestenine i pikantna jela. „S obzirom na godinu koju odlikuju manja kvantiteta i veća kvaliteta mogu reći da ovo naše zajedničko vino ima 12% alkohola, te spada u skupinu srednje jakih vina. Ima dobru svježinu, poluaromatsko je vino, a miris ima i voćne i cvjetne note“ – rekao je Trdenić.

Večer su obogatili svojim nastupom Kulturno umjetničko društvo „Moslavka“ iz Gornje Gračenice, a nakon čega je uslijedila prezentacija moslavačke hrane koju su pripremile vrijedne ruke brojnih ugostitelja s područja Popovače i gostiju iz Male Ludine, Garešnice te chefa Časlava Matijevića koji je sljubio Kvarner i Škrlet. Riječanin Časlav Matiejvić ovom je prigodom sljubio moslavački Škrlet s rižotom sa plodovima mora. „Veliki sam prijatelj Moslavine i njezinih vrijednih vinara, te sam se  rado odazvao pozivu na ovu manifestaciju i za njih sam pripremio ono što najbolje znam“ – istaknuo je Matijević, jedan od najboljih amaterskih kuhara u Hrvatskoj.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, enolozi, stručnjaci koji su radili na klonskoj selekciji i brendiranju Škrleta, zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser i ostali predstavnici političkog, kulturnog i gospodarskog života.

Gradonačelnik Mišković tom je prigodom naglasio kako je ova manifestacija jedna od važnijih u Popovači. „Ovom manifestacijom koja se odvija krajem godine želimo dati određenu počast svemu onome što se radilo vezanom uz vinogradarstvo i vinarstvo. Također, želimo ujediniti dobro vino i dobru hranu te to i pokazati gostima. Ova hvalevrijedna manifestacija iz godine u godinu poprima sve veći značaj i drago mi je da ovdje imamo i goste iz drugih županija. Nadam se da će „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ doprinijeti boljoj promociji našeg vina i naše kuhinje te da će se na taj način stvoriti dobri preduvjeti za turističko podneblje“ – rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Da manifestacija ima sve više sadržaja te da iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja prilikom otvaranja s veseljem je istaknuo zamjenik župana Roman Rosavec. „Večer škrleta i moslavačke kuhinje jedna je od bitnih stavaka u smjeru kojim Sisačko-moslavačka želi ići i razvijati se. Mi pored ostalih aktivnosti želimo postati središte kontinentalnog turizma. Želimo spojiti vrijednosti Lonjskog polja, vrijednosti naših ljudi, odnosno tradicijske kuhinje, te Moslavačke gore koja je poznata po Škrletu. U prilog tome ide i priča koja je aktivna već 20-ak godina, a koja sada dostiže svoj vrhunac. To je brendiranje škrleta i njegova prepoznatljivost, kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu. Prije nekoliko dana nazočio sam i povijesnom trenutku, punjenju boca zajedničkog Škrleta Proizvođačke organizacije. To je kruna dosadašnjeg rada, ali tu se neće stati. Uskoro krećemo s izgradnjom „Kuće vina“ koja će nositi ime upravo po našoj autohtonoj sorti – Škrlet, a biti će izgrađena na području Grada Popovače“  – rekao je Rosavec zaključivši kako je Škrlet naš ponos i naša tradicija.

Večer je upotpunjena nastupom Tamburaškog sastava “Milenij” iz Zagreba.

Dodajmo kako je manifestaciji prethodio znanstveno-stručni skup pod nazivom “Novo ruho Škrleta” u organizaciji Proizvođačke organizacije Škrlet.

Tom prigodom državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede  Tugomir Majdak održao je prezentaciju “Proizvodačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima”. “Način na koji je Proizvođačka organizacija “Škrlet” u jedinstvenoj zajedničkoj boci omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina autohtone sorte Škrlet velik je iskorak u dosadašnjoj hrvatskoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika. Primjer je to koji bi trebale slijediti i ostale proizvodačke organizacije, neovisno kojem sektoru poljoprivredne proizvodnje pripadaju, odnosno koje proizvode zajednički plasiraju na tržište” – istaknuo je Majdak te dao „vjetar u leđa“ moslavačkim vinarima.