Misno slavlje u Kaznionici u Lipovici

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 18. prosinca u Kaznionici u Lipovici misno slavlje za službenike i zatvorenike, povodom nadolazećeg Božića. U koncelebraciji je bio domaći župnik iz Velike Ludine vlč. Mato Sukalić kojem je povjereno dušobrižništvo nad ovom ustanovom.

U homiliji ohrabrivši okupljene biskup je tumačeći riječi psalma „U danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik dovijeka“ poručio kako svako ljudsko srce čezne za pravdom. I mnogi osjećaju nepravde, pa tako i neki od zatvorenika, a otkada je Poncije Pilat osudio na smrt Sina Božjega, mi smijemo sumnjati u pravdu svakog ljudskog suda. „Samo Bog može znati što je u ljudskom srcu, on poznaje ono što je dobro i ono što ne valja. Ljudski sudovi postupaju po zakonima, a jedino Bog po pravdi. Ta pravda je prije svega Božja ljubav. Bog nas ne sudi da bi nas osudio nego da bi nas spasio i to je lijepo sv. Ivan apostol napisao, kada je ustvrdio da je ‘Bog tako ljubio svijet da je dao svog sina jedinca, ne da osudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu’. Isus nam je donio pravdu i mir. Mir je to srca kojeg svijet ne može dati. A taj nutarnji mir ispunja nas radošću. Upravo zbog toga je Isus došao i zato nam je svima drag ovaj blagdan koji dolazi“, poručio je biskup dodavši kako Bog pun dobrote i praštanja čini da se i  cijeli svijet međusobno pomiri.

Osvrnuvši se na Evanđelje po Mateju koje govori o Isusovu rođenju biskup je rekao kako ono posebno iznosi muku sv. Josipa. „Zanimljivo je da je Luka više govorio o Mariji, a Matej u svom Evanđelju upravo o sv. Josipu. On nam na tim počecima i tumači kako je Josip bio u muci i teškoći jer je sa zaručnicom Marijom planirao ženidbu, a ona se našla trudna. Bojao se je uzeti te je htio otići i preuzeti krivicu na sebe. Bog mu mora reći u snu: ‘Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih’. Josip je to prihvatio i povjerovaon kao što je i Marija prihvatila biti Majka Sina Božjega. Josip je u svemu tome sudjelovao i htio se brinuti za utjelovljenog Sina Božjega te je slušao sve što mu je Bog govorio. Bio je muž pravedan i Isusov hranitelj koji se brinuo za obitelj. Ovo nam evanđelje govori kako Bog ima svoje planove s ljudima i kako moramo prepustiti svoj život u njegove ruke“.

Na kraju biskup je poručio okupljenima kako bez obzira na razlog zašto su u zatvoru, neka ovo vrijeme u njemu prihvate kao vrijeme milosti koje mogu iskoristiti za svoj duhovni napredak kako bi bili bliže Bogu. Župnik i biskup čestitali su svima Božić i zaželjeli blagoslovljenu novu 2020. godinu.