Božićna poslanica vlč. Ivana Petrovića

Upravitelj župe Popovača, vlč. Ivan Petrović povodom božićnih blagdana uputio je vjernicima Božićnu poslanicu.

“Dragi vjernici, nada se pokazuje događajem slavljenja Božića. Upravo nada, ta potisnuta krepost koja nekada slabo tinja u hrvatskom društvu, nada započinje događajem Kristovog rođenja. Nada nam poput velikih ralica kojima razgrćemo snijeg – otvara put prema naprijed, pokazuje ljepotu čistine, donosi sigurnost u novim koracima. A što je kršćanska nada, što je događaj Božića? Nešto, dragi vjernici veoma jednostavno, toliko jednostavno da je čak moglo ostati i potisnuto u povijesti ljudskog roda. Bog dolazi na svijet, Isus se rađa kao čovjek u malenoj špilji, daleko od očiju javnosti, daleko od bilo kakvih reportera, od svjetla tadašnjih vlasti.

            U tišini, u kamenoj pustinji u kojoj nema nikakvih zvukova, dječji plač otvorio je put nade. Zaplakao je maleni Bog jer mu je bilo hladno, jer je došao u svijet koji mu nije pružio dobrodošlicu, jer je po rođenju ugledao zabrinute oči Marije i Josipa. Ugledao je roditelje u kojima odzvanjaju riječi: „Što nam je s tobom činiti, mali Bože?“ A opet, taj isti mali Bog, novorođenče koje ništa ne razumije, isijava nadom. Ono donosi nadu! Dijete će probuditi pastire po anđelu, dijete će uzburkati mudrace u dalekim zemljama, dijete će zabrinuti kralja koji grčevito drži svoje prijestolje. Dragi vjernici, upravo dijete. Bog koji će donijeti nadu!

            I nama Isus donosi nadu! Okupljamo se upravo oko Isusa. Slavimo njegovo rođenje, ono nas čini sretnijima. Božić je mirenje sa svojim ukućanima, Božić je prestanak sukoba, Božić je otvaranje novog početka. I naše božićne pjesme odišu ritmom nade: „rodi se za nas, otkupi da nas“, „sveto tvoje rođenje bilo svim na spasenje“, „dobre volje svaka duša, grijeha neka već ne kuša, nego hvali, diči Boga“, „o Betleme (…) iz tebe nam izađe vojvoda Isus dragi Davidova poroda“.

           Nadu želimo vidjeti i u župama gdje boravimo. Ove godine župe na području Moslavine dobile su druge župnike, poremetili su se uhodani ritmovi, ali možda otvorile i nove nade. Okupljaju se razne zajednice po našim župama, pomažu se potrebiti vjernici, a Crkva hrabro kroči u budućnost 2020. godine. Obilježavamo deset godina od ponovne uspostave Sisačke biskupije. Izdan je jednostavni prikaz svih župa s područja Biskupije, ali i svemu što se u proteklih deset godina promijenilo. Iznenađuje koliko je župa nakon rata napokon obnovljeno, iznenađuje koliko se života vratilo u mjesta koja su izgubila svaku nadu, a na mjestima gdje je nekada bilo malo ljudi, sada su naseljenija. Sve je to, dragi vjernici, put nade, nade da čovjek ne odustaje gledajući što mu dolazi.

            Stoga danas, želimo si čestitati Božić koji će biti prožet nadom. Želimo vidjeti mlade ljude koji su ponosni na starije, koji gledaju starije kao na one koji su oživljeni kršćanskom nadom. Iskustvo starijih neka se prenese na mlade, na one koji dolaze, ali i na one koji će doći. A u svemu neka nas prati pogled malenog Boga, Isusa Krista, koji je donositelj neprolazne nade u vijeke vjekova. Amen.”