17. sjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja SMŽ

Na kraju kalendarske godine i još jednog mandata ravnatelja u Maloj Ludini održana je 17. sjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Sisačko-moslavačke županije.

Antonija Mirosavljević, ravnateljica OŠ Novska i predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola tom je prilikom naglasila da je uz temu reforme aktualizirana i tema nadoknade štrajka prosvjetnih djelatnika. „Kao i u cijeloj Hrvatskoj, tako ćemo i mi, djelomično skratiti praznike i djelomično, odnosno 2 dana, produžiti školsku godinu, te nastavu po potrebi održati i subotama. Sve ovisi o školama, jer nisu sve škole izgubile jednaki broj nastavnih dana. Reforma je u tijeku i u svakom je slučaju dobro da se napokon priča o školstvu i o nečemu što je nužno promijeniti u školama. Nastavnici se snalaze, učenici također, a i oprema dolazi gotovo svakodnevno“ – pojasnila je Mirosavljević.  

Sjednici su nazočili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec. Tom prigodom Roksandić je naglasila kako je riječ o veoma uspješnoj udruzi koja okuplja ravnatelje škola kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ali i one kojima su osnivači Grad Kutina, odnosno Grad Sisak, no, bez obzira na to, Županija ulaže značajna sredstva u sve.

„U gotovo sve škole kojima smo mi osnivači uložili smo izuzetno puno sredstava, kako vlastitih tako i iz EU fondova za energetsku obnovu. Obnovili smo brojne školske kuhinje iz vlastitih sredstava želeći da sva djeca imaju dostupan topli obrok. Jednako tako potičemo i rad škola i u Gradu Sisku i u Gradu Kutini. Smatramo da najviše treba ulagati u mlade, u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. U poslijednje 3-4 godine intenzivno radimo i na visokom obrazovanju, želimo da Sisak postane Centar izvrsnosti, stoga je pripremljen i jedan veliki projekt koji čeka financiranje iz EU fondova, a riječ je o zgradi bivše vojarne u Lađarskoj ulici, gdje će biti smješten taj Centar izvrsnosti. Također, već dugo vrijeme radi se i na Domu za učenike i studente u Sisku, te na obnovi Strukovne škole“ – istaknula je Roksandić.

„Ovo je prilika da zahvalimo svim profesorima, nastavnicima, cjelokupnom osoblju koje radi u školama na onom što čine za naše učenike, jer smatram da rade vrlo odgovoran posao i upravo na njima počiva budućnost Hrvatske. Također, zahvaljujem svim ravnateljima na izuzetnom trudu na tome što kroz svoj rad uvode inovacije, što pokušavaju podignuti obrazovanje na jednu visoku razinu. U prigodi nadolazećih blagdana želim svim učiteljima, profesorima, nastavnom i nenastavnom osoblju te ravnateljima, svako dobro i puno sreće, sretan Božić i uspješnu Novu 2020. godinu“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Ova sjednica bila je i prigoda za zahvale ravnateljicama koje odlaze u zasluženu mirovinu, to su Đurđica Bočina iz OŠ Sela i Ruža Novaković iz OŠ „Dragutina Tadijanovića“ Petrinja, a zahvale je za svoj 18-godišnji rad na mjestu ravnateljice dobila i Sonja Pribolšan iz OŠ Ludina koja prelazi na novo radno mjesto.