Udruga “Škrlet” obilježila Martinje

Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ proteklog je vikenda u popovačkom Vinskom podrumu tradicionalno obilježila Martinje.

Kako bi zajednički proslavili blagdan sv. Martina, okupili su se brojni članove Udruge i gosti.

Dobrodošlicu i ugodnu zabavu svim okupljenima zaželio je na početku susreta predsjednik „Škrleta“ Igor Kovačević zahvalivši gradonačelniku Josipu Miškoviću na razumijevanju i podršci koju je Grad Popovača iskazao uređenjem ovog reprezentativnog prostora, sufinanciranjem projekata i manifestacija te subvencijama u poljoprivredi za nabavu loznih cjepova i voćnih sadnica.

Kovačević se tom prigodom osvrnuo na vinogradarsku godinu kojoj je polako pristigao kraj. „Godina je bila teška za vinogradare, obilna kiša utjecala je na lošu oplodnju vinove loze, a zatim se pojavila i pereonospora. No, bez obrzira na sve poteškoće, mogu reći kako su količine manje ali je kvačiteta vina dobra.“

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković ovom je prilikom naglasio kako je izuzetno zadovoljan radom vinogradara, članova ove udruge, te njihovim naporima da očuvaju tradiciju i običaje. „Grad Popovača tradicionalno podupire poljoprivredu, oko  1,4 milijuna kuna iz proračuna ide upravo za ovu namjenu, a jedan veći dio od tog financijskog kolača ide za vinogradarstvo i vinarstvo. To su ključne poljoprivredne grane i grane razvoja samoga Grada. Uz samu sadnju nasada vinove loze, dio finacijskih sredstava ulaže se i u napredak vinarstva, a to će se i u idućem razdoblju nastaviti“ – istaknuo je Mišković.

Svečani obred krštenja mladog vina članovi Udruge po tradiciji su izveli prema moslavačkim običajima prilagođenim „Križevačkim štatutima“.

Vinski biskup oslobodio je mošt od svih nečistoća čime je i službeno pretvoren u vino. Za svaki oblik neprimjerenog ponašanja nazočni su kažnjeni obvezom ispijanja vina na koljenima ispred vinskog biskupa. 

Obilježbi Martinja nazočio je i popovački župnik vlč. Ivan Petrović koji je svim okupljenim vinarima i vinogradarima čestitao na plodovima njihova rada, a nakon nedjeljne svete mise blagoslovio je njihova vina.