Šah kao izvannastavna aktivnost

Šah je igra i sport koji se u svijetu sve češće koristi kao odgojno-obrazovno sredstvo. Negdje je šah obvezan predmet, negdje izborni, a u Hrvatskoj prevladava u obliku izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. U OŠ Popovača šah je kao izvannastavna aktivnost startao u školskoj godini  2008./2009.. Učenici su odmah pokazali veliki interes. Bilo ih je dvadesetak, od toga deset redovitih.

Tada su na raspolaganju imali samo dvije šahovske ploče, stoga su učenici jedva čekali završetak partije kako bi sjeli za stol i odigrali svoju.

Tijekom 10 godina provođenja ove aktivnosti dokazano je da bez ulaganja nema napretka. Tako su od dvije početne ploče došli do osam ploča za šah, jedne velike demonstracijske i tri digitalna sata. Voditelji aktivnosti stoga se zahvaljuju rukovodstvu škole na razumijevanju i pomoći.

Šah nije samo muška igra, pokazale su i dokazale učenice koje su marljivo dolazile proteklih godina na izvannastavne aktivnosti i odigrale puno partija šaha. Nakon školskih turnira i natjecanja, zabilježile su i značajne rezultate na Županijskim natjecanjima od kojih vrijedi istaknuti dva treća mjesta.

Od ove školske godine došlo je do smjene generacija, tj. priključilo se ovoj aktivnosti puno učenika  petih razreda, te se tradicija ove igre u OŠ Popovača nastavlja.