Počinje cijepljenje protiv gripe – stanovnici Sisačko-moslavačke županije na raspolaganju imaju 18 tisuća doza

Cijepljenje protiv gripe u svim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo, ambulantama opće medicine i pedijatrijskim ambulantama počinje u srijedu, 06. studenoga, najavljuje dr. Sonja Pajtlar, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„S obzirom na veliki interes u proteklih nekoliko godina tražili smo za područje naše Županije veće količine i to smo i dobili. U odnosu na prethodnu godinu kada smo dobili 12 tisuća doza, sada imamo 50% više, dakle, 18 tisuća doza, te ja vjerujem da će biti dovoljno za sve zainteresirane za cijepljenje“- ističe Pajtlar.

„Cjepivo se preporuča svima, no, postoje određene skupine stanovništva koje su osjetljivije te je za njih cjepivo besplatno. Također postoje i skupine stanovništva koje su svojim radnim mjestom vezani uz povećan rizik od zaražavanja i obolijevanja, pa zbog toga imaju besplatno cijepljenje. Stoga možemo reći kako je cijepljenje besplatno za sve osobe starije od 65 godina, za sve štićenike domova za starije osobe, institucija za njegu kroničnih bolesnika, za sve pacijente s kroničnim oboljenjima bez obzira na dob, za svu djecu i odrasle koji koriste terapiju s acetilsalicilnom kiselinom, za sve radnike domova za starije osobe, za sve zdravstvene radnike i za trudnice“- pojašnjava dr. Pajtlar dodajući kako je svake godine cjepivo protiv virusa gripe je drugačije. „Cjepivo, što je novost od ove godine, je četverovalentno i zaštićuje nas od oba tipa gripe A i oba tipa gripe B“ – zaključuje Pajtlar.

Otporni na virus gripe postajemo dva tjedna nakon cijepljenja, u prosjeku gripa traje tri do četiri mjeseca. Prošle je godine na području naše Županije počela u prosincu, a zadnji prijavljeni oboljeli od gripe zabilježen je u ožujku.