Održana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Popovače

Na sjednici popovačkog Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta, stanje sigurnosti na području Grada ocijenjeno je zadovoljavajućim.

Načelnik Policijske postaje Kutina Predrag Fitnić u okviru svog izvješća istaknuo je smanjenje počinjenih kaznenih djela. „Stanje sigurnosti u prvih 10 mjeseci ove godine je zadovoljavajuće, mogu reći čak i nešto bolje nego u prvih 10 mjeseci prošle godine. Broj kaznenih djela je smanjen, a razrješenost  kaznenih djela je ostala na istoj razini“ – pojasnio je Fitnić istaknuvši kako je ova sjednica Vijeća i prilika za najavu akcija koje slijede, a to je  operativna akcija „Mir i dobro“ u sklopu koje će biti pojačane preventivne i represivne mjere, a koju će zajedno provoditi PP Kutina i PPP Kutina.

“Što se tiče stanja prometa i sigurnosti prometa na cestama u prvih 10 mjeseci 2019. godine mogu reći da je dobro i zadovoljavajuće. Na odnosu na prošlu godinu, jedna je prometna nesreća više, no i dalje je to zadovoljavajuće i neka tako i ostane“ – naglasio je u svom izvješću načelnik Prometne policije Kutina Alen Bilandžija.

Načelnici PP Kutina i PPP Kutina istaknuli su i kako će se pojačati preventivne i represivne mjere u naseljima u kojima se za to iskaže potreba, a trenutno je, prema riječima ostalih članova ovog Vijeća, najviše problema u Donjoj Gračenici, gdje radnje pojedinih mještana ugrožavaju sigurnost prometa na autocesti A3.

Negativnu statistiku zabilježili su samo Komunalni servisi. Oni su zabilježili nekoliko provala u objekte kojima upravljaju, te nepropisno zbrinjavanje otpada, što je slučaj bio i u proteklim godinama.

Značajnijih problema nije bilo na ovogodišnjim manifestacijama na području Grada Popovače, izvijestila je predstavnica Turističke zajednice, a stanje sigurnosti je, kako je istaknuo predsjednik Zajednice sportskih udruga Željko Kasik, također stabilno i na sportskim terenima. Stabilno stanje potvrđen je i od strane OŠ Popovača te Centra za socijalnu skrb.

Stanje je stabilno i u Kaznionici Lipovica, izvijestio je voditelj Upravnog odjela Kaznionice Ivica Malekinušić naglasivši kako ustanova bilježi tendenciju pada broja zatvorenika. „Govoreći o sigurnosti u Kaznionici valja naglasiti kako mnogi naši zatvorenici koriste pogodnosti izlaska, ali nisu evidentirani nikakvi problemi u tom smislu”- rekao je Malekinušić.

Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ prim.dr. Marina Kovač stanje u ovoj ustanovi s aspekta sigurnosti također je ocijenila stabilnim. „Iako Bolnica zbog specifičnosti svoje djelatnosti može biti izvor različitih rizičnih situacija, tijekom ove godine takvih događanja nije bilo. Imamo odličnu suradnju s policijom, a i određene mjere kojima smo unaprijedili svoj sustav evidencije pokazale su se iznimno kvalitetnima”- istaknula je ravnateljica Kovač.

Vijeće je prije nekoliko godina osnovano radi bolje komunikacije svih subjekata vezanih uz prevenciju kriminaliteta; uz Policijsku postaju Kutina na području Popovače djeluje i Postaja prometne policije te NPB „Dr. Ivan Barbot“, Kaznionica Lipovica, te Turstička zajednica, škole, vrtić i sve brojne druge ustanove – pojasnio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković. „Mislim da je to jedna od dobrih stvari koju je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova. Na ovakvim se sjednicama puno stvari može dogovoriti, a isto tako i puno se rješenja zajednički može pronaći. Mogu istaknuti da je ovo Vijeće zaista dalo puno dobrih rezultata  u rješavanju problema poput javnog reda i mira, krađa na pojedinim lokacijam, sigurnosti na pojedinim dijelovima cesta, osvjetljenja, postavljanja video nadzora na pojedinim lokacijama za koje se smatra da im prijete kriminalne opasnosti. U proteklih nekoliko godina povećana je sigurnost kako u prometu, tako i ona vezana uz veliki broj kriminalnih djela, ne samo u Gradu, već i u specifičnim ustanovama poput NPB „Dr.Ivan Barbot“ i Kaznionice Lipovica“ – rekao je gradončelnik Mišković.

 „Kako bi povećao razinu sigurnosti na svom području, Grad Popovača tijekom ove je godine, pored ostalih aktivnosti, nastavio s asfaltiranjem prometnica i izgradnjom pješačke i biciklističke staze, te poboljšao uvjete javne rasvjete, a isto se planira i u narednom “- naglasio gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Dodajmo kako će se na prijedlog gradonačelnika u Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta u narednom razdoblju priključiti i OŠ Zorke Sever te Dječji vrtić Popovača.