Svjetski dan šećerne bolesti obilježen u NPB “Dr. Ivan Barbot” Popovača

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti za osobe oboljele od šećerne bolesti i članove njihove obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot” Popovača uz akciju mjerenja razine šećera u krvi održana je i edukativna radionica „Osnove planiranja obroka”.

Ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača prim. Marina Kovač, dr.med., ovom je prigodom naglasila kako bolnica provodi niz preventivnih aktvinosti. „Prevencija je jako bitna i ne samo da radimo ovdje kroz liječenje u poliklinici i na našim odjelima, već je naš tim za prevenciju napravio cijeli niz aktivnosti za prevenciju i edukaciju pacijenata, te imamo i model da izlazimo na javnozdravstvene akcije izvan bolnice i na taj način također se približavamo našim pacijentima. Ovo je samo jedna od akcija u nizu na kojoj smo kroz jedan multidisciplinarni pristup, naši internisti, endokrinolozi, kardiolozi, neurolozi i nutricionistica napravili su jedan cjelovit pristup šećernoj bolesti sa naglaskom na edukaciju, ne samo pacijenta već i članova njegove obitelji. Obitelj je ta koja treba dati podršku oboljelome i pomoći mu kako bi se lakše nosio sa bolesti, ukoliko se ona već pojavila. Mi smo svjesni činjenice da je veliki broj pacijenata oboljelo od ove bolesti, a još je značajniji podatak da polovica oboljelih nije evidentirana iako ima nalaz, odnosno dijagnozu koja odgovara šećernoj bolesti. Upravo zato takve akcije kroz prevenciju i edukaciju imaju za cilj da se taj broj oboljelih smanji, odnosno da se bolest što ranije otkrije jer time će se i komplikacije svesti na najmanju moguću mjeru“ – pojasnila je ravnateljica.

Irena Ištvanić Vuger, dr. med., specijalist internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije istaknula je kako se Svjetski dan šećerne bolesti obilježio jedanaestu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije a s temom „Obitelj i šećerna bolest”. „Bit cijele kampanje je da se osvjesti kako šećerna bolest utječe kako na oboljele, tako i na članove njihove obitelji. Mislim da je jako bitno i da je obitelj tu ključna podrška i pomoć oboljeloj osobi koja treba promijeniti svoje životne navike. Upravo zbog toga ova je edukacija važna, a u konačnici rezultat će biti bolja regulacija same šećerne bolesti te smanjenje komplikacija koje uzrokuje ova bolest“ – rekla je dr. Ištvanić Vuger.

Pravilan prehrana je uz farmakoterapiju jedan od najbitnijih segmenata u liječenju šećerne bolesti istaknula je Nikolina Kovač Malekinušić, mag. nutricionizma. „Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, sve veći je broj oboljelih osoba od šećerne bolesti, a najglavniji uzroci ove bolesti su sve veći unos kalorične hrane i sjedilački način života. Potrebno je osvjestiti ljude kako promjenom prehrambenih životnih navika i stilom života može se značajno poboljšati regulacija glikemije. U svajanjem zdravih prehrambenih navika i unosom hrane u određenim količinama serviranja možemo prevenirati i odgoditi komplikacije koje uzrokuje šećerna bolest, a ima ih zaista mnogo. Brojne studije su dokazale da pravilna dijetoterapija uvelike pomoći. Cilj radionice koju smo proveli je prikaz količina serviranja hrane iz pojedine skupine na dnevnoj bazi, pravilno raspoređenih u tri obroka i dva međuobroka“ – pojasnila je nutricionistica.

Aktivnosti je podržao i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec.

U aktivnostima su sudjelovali i učenici 5. razreda Srednje škole Viktorovac – smjer medicinska sestra / medicinski tehničar.