JU PP Lonjsko polje stanovništvo Osekova educira o biološkoj raznolikosti i održivom razvoju

U okviru projekta izgradnje Prijemnog centra Osekovo financiranog sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u Društvenom domu Osekovo održavaju se i radionice za lokalno stanovništvo na temu „Biološka raznolikost i zaštićene vrste Parka prirode Lonjsko polje“ i „Održivi razvoj“.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković istaknuo je kako se ulažu značajna sredstva, 20 milijuna kuna vrijednost je izgradnje novog Prijemnog centra i ove su radionice od velikog značaja. „Kroz ovaj projekt  „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje“ imamo za cilj izgraditi i novi Posjetiteljski centar u Osekovu i na koncu osam vidikovaca na području cijeloga Parka. Stanovništvo koje na ovom području živi je zapravo neodvojiva cjelina parka i bez njih održivo upravljanje ovom destinacijom i ovakvim područjem nije moguće. Ono što mi kao ustanova nastojimo kroz ovaj projekt je redovita edukacija lokalnog stanovništva o vrijednostima ovog područja i onim aktivnostima koje kroz zajedničku provedbu dobivaju dodanu vrijednost. Neodvojivost stanovništva i ovog područja je stoljetna, i evo, na godinu je 30 godina proglašenja PP Lonjsko polje, a koje ne bi bilo da lokalno stanovništvo na ovom području ne živi i ne čuva ovaj kraj na ovakav način“ – pojasnio je Stanivuković.

Sredinom svibnja prošle godine položen je kamen temeljac, a za nešto manje od godine dana očekuje se i završetak radova na Prijemnom centru „Crna roda“, kojem se posebno veseli zamjenik sisačko-moslavačkog župana i ponosni mještanin Osekova Roman Rosavec. “Moram sa zadovoljstvom istaknuti da radovi na izgradnji Prijemnog centra „Crna roda“ teku predviđenom dinamikom, kako stanja na gradilištu, tako i ovog edukacijskog dijela za samo stanovištvo naselja Osekovo i naselja u okruženju. Započela je prva od radionica na temu očuvanja prirode u PP Lonjsko polje i siguran sam da će od djelatnika Javne ustanove naši sumještani kroz ove radionice dobiti sve potrebne informacije za funkcioniranje ovog centra te za tradicijske djelatnosti kojima se oni bave ili se planiraju baviti u budućnosti, kako bi se suživot s prirodom nastavio na jednoj zavidnoj razini“ – rekao je zamjenik župana.

Dodajmo kako Park prirode obuhvaća područje nekoliko jedinica lokalnih samouprava te je kvalitetna suradnja s njima vrlo bitna. Stoga su partneri Javnoj ustanovi na ovom važnom projektu izgradnje Prijemnog centra Sisačko-moslavačka županija, kao regionalna samouprava s velikim iskustvom u provedbi EU projekata i Grad Popovača, na čijem području će se nalaziti novi ulaz, odnosno Centar za posjetitelje. Park prirode Lonjsko polje trenutno ima tri ulaza u Krapju, Repušnici i Čigoču, a planom upravljanja predviđeno je, uz osnivanje ulaza u Osekovu i osnivanje ulaza u Čigoču.