Javna rasprava o nacrtu prijedloga proračuna za 2020.

Grad Kutina u sljedećoj 2020. godini planira proračun na razini od 190.360.000,00 kn. Najavljeno je to sinoć na javnoj prezentaciji nacrta prijedloga proračuna za 2020. u prostorijama Poduzetničkog inkubatora.
 

Pročelnik za financije Ivan Crnac ističe kako je proračun zapravo na razini prošlogodišnjeg proračuna koji je iznosio 154,6 mln kn. Njegovo uvećanje za 35 mln kn u odnosu na lanjski proračun odnosi se na uvedenu novinu, a to je uvrštavanje sredstava dobivenih za plaće zaposlenika u osnovnim školama u proračun.

„Stvorili smo dobru podlogu za planiranje proračuna. U prethodnom razdoblju pokrili smo manjak koji je bio 12,8 mln kn, te smo obavili puno aktivnosti kako bi zadali dobre temelje za planiranje realnog proračuna iduće godine. Proračun je na razini prošlogodišnjeg proračuna i u njemu su planirani prihodi na razini prihoda iz 2019., počevši od pod poreznih prihoda, decentralizacije, kapitalnih prihoda itd. Što se tiče rashoda tu smo uključili rashode od izgradnje objekata koje planiramo, početak izgradnje zgrade na trgu i svih projekata usmjerenih na održavanja objekata, standarda ustanova…“.

Ovim proračunom planirani su prihodi na razini od 146.850.000,00 kn, te rashodi od 47.510.000,00 kn, rekao je pročelnik Crnac te objasnio izvore proračuna:


Proračun za 2020. godinu sadrži projekte koji su započeti u 2019. godini i koji će se nastaviti ove godine, ali i nove projekte koji započinju u 2020. godini – najavio je gradonačelnik Zlatko Babić te dodao: “Nastavljamo s onim projektima koji imaju za cilj pomoći mladim obiteljima kao što je pomoć kod nabavke udžbenika i opreme za učenike, pomoći ćemo gospodarstvo s ukupno 32 mln kn, dok same direktne potpore poduzetništvu iznose 11 mln kn u postizanju dobrog poslovnog okruženja, te oživljavanju poslovnih zona“.
 

U proračun je ušao i projekt zgrade po modelu POS-a na Trgu dr. Franje Tuđmana, most na Kutinici, te obnova cesta u vrijednosti 7 mln kn. „U proračunu moramo ostaviti i rezervu za potrebe Aglomeracije. Riječ je o projektu teškom 500 mln kn, a Grad Kutina preko Moslavine d.o.o. sudjeluje sa nekih 20 mln kn i sredstva trebamo imati u pričuvi. Proračun je na tragu gospodarske obnove Kutine što je i naš prioritet. Cilj nam je privući nove investitore i zadržati mlade obitelji“, zaključuje Babić.

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić rekao je nešto više o navedenim projektima u gospodarstvu kao i potporama poduzetništvu kroz potporne institucije, kako kroz RA MRAV od (950.000 kn) tako i kroz održavanje PUNK-a (250.000 kn). Od EU projekata ističe se rekonstrukcija doma u Banovoj Jarugi za potrebe vrtića, izgradnja dječjeg igrališta u Kutinskoj Slatini, te projekt „Informiraj se i recikliraj“ ukupne vrijednosti 11.227.000 kn.


Pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić naveo je plan rada ovog odjela čija će ukupna djelatnost iznositi oko 52 mln kn. Za izgradnju rekonstrukciju i održavanje cesta, parkirališta i nogostupa bit će uloženo 16 mln kn, 8 mln kn odlazi na ostalu komunalnu infrastrukturu, dok će oko 23 mln kn biti uloženo u projekte zaštite okoliša.


 Odjel koji zauzima najveći dio proračuna je Odjel za društvene djelatnosti koji je “težak” 90,8 mln kn jer se iz njega financiraju školske i predškolske ustanove, zdravstvo, socijalna skrb, vatrogastvo , visoko školstvo, civilno društvo i ostalo. U sklopu ovog odjela nastavit će se projekti: škole plivanja, nabavke udžbenika, školske prehrane, pomoćnika u nastavi, produženog boravka, te terenske nastave u Prijamnom centru Repušnica.

Nakon predstavljanja proračuna bilo je dosta pitanja građana. Predsjednik MO Batina, Mladen Bolarić bio je ogorčen što u Vinogradskoj ulici u Batini već 18 godina nema struje, na što mu je odgovoreno da grad pregovara s HEP-om oko rješenja problema koji je pod njihovom ingerencijom.


 Bilo je pitanja oko kapitalnih projekata, rashoda i deficita u proračunu. Gradonačelnik je odgovorio kako je situacija ista kao i u prethodnom razdoblju, te navodi kako deficita proračuna ne bi trebalo biti, ukoliko ne dođe do izmjena u oporezivanju. Raspravljalo se o izgradnji obilaznice, za koju se radi novi idejni projekt, mogućnosti proširenja gradske tržnice, te potrebama za povećanom zdravstvenom zaštitom u vidu pojačanog dolaska specijalista u Kutinu.