OŠ Zorke Sever sadi drveće u sklopu projekta “Zasadi drvo, ne budi panj“

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održava se diljem Hrvatske, Hrvatske šume pripremile su više od deset tisuća sadnica, a građani se pozivaju na kolektivnu sadnju drveća. Građanska inicijativa je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi stablo te pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena.

Ovoj hvalevrijednoj akciji pridružili su se i učenici OŠ „Zorke Sever“ u Popovači, potvrdila je ravnateljica škole Zvjezdana Martinec: „Ovo nam je i prvi dan provedbe „Go greener“ projekta, e-twinning projekta u koji smo se uključili. Međunarodni je to projekt kojim želimo prije svega zaštititi naš planet!“ Posađena su tako dva stabla javora uz šetnicu te jedan čileanski bor ispred škole, a sadnja se nastavlja i idući tjedan kada će učenici i djelatnici škole posaditi 40-ak stabala javora i ukrasno grmlje, te će ispisati ime škole „Zorka“. „Glavni cilj nam je u svibnju slijedeće godine dobiti zelenu zastavu  i pridružiti se eko-školama u Republici Hrvatskoj“-zaključila je Martinec.

Simbolično, učenicima se pridružio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je zajedno sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem započeo sadnju. Osim toga, župan je učenicima istaknuo važnost očuvanja okoliša: „To će biti veliki zadatak za budućnost ovog planeta za sve ljude, jer ugroze prijete svakodnevno. Svojim postupcima čovjek je u prošlosti utjecao da se mijenja priroda. Cilj ove akcije je da djeca shvate na koji način zaštititi svoj okoliš, svoj planet.“

Žinić je na kraju uputio poruku svima nama, istaknuo je kako trebamo čuvati svoj okoliš i pokušati utjecati na svijest moćnika-onih koji o tome odlučuju, s ciljem zaštite planeta.