Obnavljanje trijemova u Crkvenoj ulici – ulaganje u turistički potencijal grada

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima i ravnateljicom Muzeja Moslavine Jasminom Uroda Kutlić obišli su radove na trijemovima u Crkvenoj ulici koji su u vlasništvu Grada Kutine i od turističke su važnosti za Kutinu.

Grad Kutina započeo je s obnovom dva trijema kućnog broja 44 i 52A na kojem će se odraditi obnova i nužna adaptacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje objekta. Obnova će se realizirati u vrijednosti od 100 tisuća kuna od kojih 50 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, dok preostalih 50 tisuća kuna financira Grad Kutina. Tako je prvi trijem u nizu kućnog broja 44 nedavno saniran te je od njega napravljena etno kuća na čijem katu se nalazi prikaz tradicijske baštine „Družinska hiža“ za koju je etnološki postav uredila Slavica Moslavac, etnologinja, muzejska savjetnica i voditeljica Etnografskog odjela MMK. Objekt je kao i do sada zadržao unutrašnji raspored prostorija.

Gradonačelnik Zlatko Babić tijekom obilaska je istaknuo kako su nakon dugog niza godina trijemovi propadali te se u posljednje dvije godine intenzivno pristupilo obnovi kako bi predstavljali našu kulturnu baštinu te kako bi se od njih napravilo turističku atrakciju za posjetitelje Kutine.


„Ove godine smo intenzivno pristupili sanaciji trijema 52A koji je bio u najlošijem stanju. S obzirom da 50 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, a preostalih 50 tisuća kuna financira Grad Kutina, odlučili smo povećati budžet za obnovu trijemova te za iduću godinu planiramo naša sredstva podići na 100 tisuća kuna godišnje za obnovu našeg kulturnog dobra. Ulaganje u te trijemove je od krucijalne važnosti prije svega kako bi zaustavili njihovo propadanje, a zatim kako bismo pridonijeli osnaživanju grada Kutine kao turističke destinacije te kroz revitalizaciju povijesne kulturne baštine  oživjeli reprezentativnu ulicu za dolazak turista u naš grad“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Muzej Moslavine Kutina preuzeti će upravljanje trijemovima, a njihovo održavanje biti će u nadležnosti Komunalnih servisa Kutina koji će sklopiti ugovor na godišnjoj razini s gradom Kutinom kojim će se definirati svi oblici održavanja trijemova.
„Do sada smo imali slučaj zapuštenosti okoliša oko trijemova i njihovog propadanja, a mi ćemo sada pored ovog investicijskog održavanja definirati i način tekućeg održavanja tih objekata kako bi u svako doba dana bili spremni za prezentaciju i posjet turista“, rekao je gradonačelnik Babić te dodao  da će prvi u nizu, trijem broj 44 biti u potpunosti opremljen.

„Cilj nam je u potpunosti urediti prvi trijem u nizu kućnog broja 44. Uz uređeni prezentacijski etno postav koji se nalazi na katu, u prizemlju bi se uz suvremeni namještaj napravljen po tradicijskim uzorima održavale radionice poput prezentacije starih zanata, pjesama, sviranja, a u donedavni skladišni prostor TZG Kutine postavio bi se postojeći hologram prethodno nabavljen iz projekta Virtualna avantura moslavačke tradicije. Objekt bi se u potpunosti uredio prezentacijski za prihvat posjetitelja koji bi viđenim ponijeli lijepu sliku naše Kutine“, istaknuo je gradonačelnik Babić.

Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavina Kutina rekla je da je niz u Crkvenoj ulici od tradicijskih kuća zaštićeno kulturno dobro i nalazi se u registru kulturnih dobara RH što nalaže da se svi radovi realiziraju u skladu s propisima koje nadležni konzervatorski odjel u Sisku nalaže.
„Trijemovi su postali nezaobilazna točka za sve posjetitelje grada Kutine i zato je od velike važnosti da se urede. Možemo reći da smo na prvom trijemu kućnog broja 44 došli do zadovoljavajuće razine te možemo bez problema pozvati sve naše goste da dođu vidjeti trijem, a u budućnosti ćemo vidjeti kako ćemo taj cijeli niz zaštitit i još bolje prezentirati“, rekla je ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić.

Mišel Novosel, voditelj projekta ističe da je Grad Kutina ove godine proveo projekt kojim će se sanirati trijem na kućnom broju 52A u Crkvenoj ulici. Projekt se provodi u sklopu većeg programa grada Kutine kojim se planira zaštiti cijeli kompleks tradicijskih kuća i dovesti ih u funkciju. Kroz 12 godina provedbe programa, Grad Kutina je u taj cijeli kompleks sveukupno uložio 2,5 mln kuna kroz EU sredstva, Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture.
„U planu nam je nakon završetka provedbe Programa da svi objekti budu u funkciji za što nam treba još dosta financijskih sredstava, a trenutno nema natječaja za projekte takvog tipa gdje bi prijavili cjelokupno ulaganje. Stoga smo odlučili prionuti sa sanacijom po redu i mogućnostima. Trijem 52A je bio u najgorijem stanju i već treću godinu ga saniramo uglavnom sredstvima Ministarstva kulture kroz njihov Program zaštite kulturnih dobara te smo ove godine uložili 150 tisuća kuna od Ministarstva kulture u obnovu i 50 tisuća kuna koje je sufinancirao Grad Kutina. Trenutno smo završili radove na konstruktivnoj sanaciji vanjskog dijela objekta, a na godinu planiramo, za što smo već prijavili projekt, konstruktivno sanirati objekt interijera što obuhvaća radove na podovima, zidovima i slično“, rekao je Mišel Novosel, voditelj projekta.

Cjelina od pet okućnica, nanizanih pravilno uz cestu, primjerci su tradicijske arhitekture te predstavljaju značajne ostatke graditeljskog naslijeđa s kraja 19. i početka 20. st. (izvor:www.kutina.hr)