„…ZA SLOBODU ZLATNU!” – izložba orijentalnog oružja u Kutini

Muzej Moslavine u suradnji sa Hrvatskim povijesnim muzejom jučer je u svojoj Galeriji otvorio izložbu „… ZA SLOBODU ZLATNU!“ autorice Dore Bošković, kustosice zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja. Izložba prikazuje Orijentalno oružje, odnosno njegov dio iz zbirke oružja koju posjeduje Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu.

Njihova zbirka jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi i prikazuje razne vrste oružja iz Vojne krajine, pograničnog područja triju velikih država Habsburške monarhije, Otomanskog carstva i Mletačke republike tijekom 17. 18. i 19. stoljeća .

Autoricu izložbe i predstavnike Hrvatskog povijesnog muzeja pozdravila je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim povijesnim muzejom. „Već nekoliko godina želja mi je bila dovesti ovu vrijednu izložbu u Kutinu i drago mi je da smo to uspjeli realizirati. Svo oružje je iznimno vrijedno i zanimljivo”, rekla je Jasmina Uroda Kutlić.


  Autorica izložbe Dora Bošković, tom je prilikom predstavila posjetiteljima izložbu koja sadrži oko stotinu eksponata. Kako je naglasila autorica, riječ je o oružju koje je nastalo sakupljanjem časnika austrijske vojske, oružje je bilo preuzimano, a ne otimano, te isto tako nije služilo ratovanju nego je njegovo posjedovanje stvar digniteta i više označava pripadnost nekom društvenom sloju. Kubure, puške, sablje s ornamentima i uzorcima orijentalnog karaktera ukrašene ručnim radom, filigranom, pa čak i draguljima, umjetnička su djela, a prostor na katu Galerije odlično je „platno“ kako bi se ljepota ovih eksponata savršeno istaknula. Posjetiteljima će, kako ističe Dora Bošković, posebno zanimljive biti sablje bana Josipa Jelačića.

„Na južnim i jugoistočnim područjima današnje Republike Hrvatske nalazilo se tijekom 17., 18. i 19. stoljeća pogranično područje triju velikih država: Habsburške Monarhije, Osmanskog Carstva i Mletačke Republike. Na tom području – poznatom pod nazivom Vojna Krajina (Militärgrenze, Craina) – ispreplitale su se i prožimale tri potpuno različite civilizacije. Miješanjem tih potpuno različitih povijesnih, ekonomskih, kulturnih, vjerskih, političkih i drugih čimbenika i porijekla, stvoreni su novi, specifični i zanimljivi oblici suživota, običaja, ponašanja i etike tamošnjeg stanovništva. Istovremeno ti su se čimbenici prenosili iz tog područja i prema Zapadu i prema Istoku Europe. Ali isto su tako utjecali i na noviju povijest u Hrvatskoj i njoj susjednih zemalja.

Taj se kulturni i vjerski pluralizam lijepo može vidjeti na tipologiji i oblicima oružja koje je bilo u upotrebi u tom području. Na izloženih stotinjak predmeta iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba – pušaka, pištolja, jatagana i sablji, mogu se zamijetiti skladno povezani zapadnoeuropski i islamski (orijentalni) oblici i ukrasi. Svaki komad tog oružja predstavlja pravo remekdjelo umjetničkog obrta, koje je pripadnicima svih nacionalnosti i svih vjeroispovijesti služilo kao znamenje njihove časti, ugleda i svjetonazora“

 Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatski povijesni muzej prepoznat kao referentno mjesto vrijedne građe jer njegov fundus čini preko 300.000 predmeta. Suradnja s Muzejom Moslavine ju raduje, te se nada da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Goste iz Hrvatskog povijesnog muzeja pozdravio je zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš, a izložbu je otvorio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Željko Tomičić. Prigodnom glazbenim programom popratila ju je Margareta Andrić na flauti.