Kriminalitet u Kutini u padu

Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Kutine i tijekom ove godine organizirat će niz aktivnosti od predavanja i radionica za djecu i omladinu o prometu i štetnosti droga do promidžbenih letaka kojima će se upozoriti građane starije životne dobi na opasnosti od kriminalaca koji obilaze kućanstva i obavljaju razne vrste krađa i prevara. Načelnici dviju policijskih postaja u Kutini, Predrag Fintić i Alen Bilandžija, izvijestili su o statističkim pokazateljima kretanja kriminaliteta i stanja u prometu tijekom lanjske i u prva dva mjeseca ove godine. Iako je kriminalitet općenito u padu, lani je primijećen porast gospodarskog kriminala jer je policija razriješila i procesuirala više kaznenih djela iz gospodarstva. Isto tako stagnira kriminalitet povezan s drogama, ali policija upozorava da su razne vrste droga prisutne među mladima pa čak i među učenicima osnovnih škola u Kutini. I prometna statistika u 2018. u odnosu na prethodnu godinu bilježi pad broja prometnih nesreća i ozlijeđenih te poginulih osoba. Međutim, policija će i dalje svaki tjedan organizirati preventivne akcije kontrole prometa, alkoholiziranosti vozača, brzine vozila, korištenja sigurnosnih pojaseva te upotrebu mobitela tijekom vožnje.
Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, istaknuo je da će se prometna situacija u gradu popraviti izgradnjom obilaznice, koja se gradi u etapama, te druge prometne infrastrukture poput pločnika i biciklističkih staza. Posebno se osvrnuo na stanje u Centru za prihvat tražitelja azila koji već 11 godina radi u Kutini i s kojim Grad i gradske ustanove na obostrano zadovoljstvo redovno surađuju. Grad Kutina se uključuje i u nacionalnu strategiju za probleme Roma, a cilj je da se romska djeca što više uključe u rad predškolskih ustanova kako bi se što bolje socijalizirala od najranije dobi. Gradonačelnik Babić je istaknuo da Grad Kutina, za razliku od nekih drugih hrvatskih gradova, nema većih problema s Romima te da se raznim socijalnim i komunalnim mjerama, školovanjem i zapošljavanjem, nastoji popraviti njihov status u društvu.
Vijeće za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Kutine raspravljalo je i o mogućnosti uvođenja video nadzora na sve javne objekte te u središtu grada kako bi se preveniralo uništavanje gradske imovine. Pojedini javni i privatni objekti su već pod video nadzorom i to je umnogome pomoglo policiji u otkrivanju počinitelja raznih kaznenih djela. (I.G.)