Sretan Dan žena – uz Ženijalne dane u POU!

Prof. Vlatka Vidiček Dam svoje ruže od papira neumorno predstavlja na radionicama, a dok god za njih postoji interes bit će i ovakvih radionica.


Uz 8. ožujak žene su se jučer okupile na Ženijalnim danima u POU u sklopu kojih su se zabavljale na kreativan način, izrađujući ruže od papira.

Ženijalni dani nastavljaju se trodnevnim filmskim projekcijama u kutinskom Domu kulture, te predavanjem Korane Simonović u subotu u 17 sati u Arcusu, na temu „Samopoimanje kao put osnaživanja“.  Kino Moslavina povodom 8. 03. ‒ Dana žena prikazat će četiri filma koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive. 
Time se Kino Moslavina i Pučko otvoreno učilište Kutina uključuju u obilježavanje Dana žena kao jedno od 29 drugih kina diljem Hrvatske.

Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatske mreže
neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže.

Na Dan žena – 8. marta prikazuje se film LADA KAMENSKI, u 18h
Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film.
Lada Kamenski, film Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu. Mediji su ga opisali kao prvi domaći film po mjeri svjetskog pokreta time’s up.
Lada Kamenski opće je mjesto ženskog roda; to je film za žene, radnice, majke, supruge, ljubavnice, krojačice, ali i za glumice koje su prisiljene takmičiti se za naklonost redatelja i biti spremne jedna drugoj zabiti nož u leđaa sve u maniri sofisticirane komedije prepune (auto)ironije, sarkazma, pa i subverzije.

subota. 9. ožujka HALLA IDE U RAT od 18h
S Islanda nam dolazi otkačena akcijska komedija Halla ide u rat (2018) Benedikta Erlingssona o neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na
prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

nedjelja, 10. ožujka DOM od 18h
Prihvatiti nepravdu ili joj se hrabro oduprijeti glavno je pitanje filma Dom Darija Pleića u kojem glavnu ulogu tumači sjajna Judita Franković. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga
para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda). Glavna junakinja mora odlučiti kojim će putem krenuti: putem snažne žene koja ne pristaje na nepravdu i ne boji se samoće ili vjerne supruge koja pristaje na kompromisna rješenja.

od petka do nedjelje, 8. ožujka do 10. ožujka
CAPTAIN MARVEL/KAPETANICA MARVEL od 20h
Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu
ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja. U nastavku koji fanovi čekaju još od tajanstvenog završetka Rata beskonačnosti,
Kapetanica Marvel u režiji Anne Boden i Ryana Flecka prati razvoj Carol Denvers (Brie Larson) u jednu od najmoćnijih heroina Marvelova filmskog
svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. U ostalim ulogama pojavljuju se redom holivudski veterani poput Samuela L. Jacksona, Jude Lawa i Annette Benin.