Predsjednica RH na molitvenom doručku u Sisku

Političari bi se trebali ponašati u skladu s katoličkim vrijednostima, prije svega trebaju biti ponizni i odgovorni u svom poslu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na molitvenom doručku u Hrvatskoj u Sisku sa sisačkim biskupom Vladom Košićem.
Predsjednica je na svom prvom molitvenom doručku u Hrvatskoj govorila o ulozi žene u politici i Crkvi. Naglasila je i kako joj je vjera bitna komponenta u životu i moralni kompas.
Na pitanje novinara uoči Saborske rasprave o reviziji Vatikanskih ugovora predsjednika je odgovorila kako ona nije za reviziju Vatikanskih ugovora. Predsjednica je objasnila kako ‘općenito nije za reviziju ugovora’ jer to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane ne zaključe da treba doći do revizije iz određenih praktičnih razloga.
Molitveni doručak Biskupija, na čelu s biskupom Vladom Košićem, organizira već 6. godinu. Biskup Vlado Košić, domaćin molitvenog doručka, istaknuo je kako ga raduje što je predsjednica prihvatila poziv, jer je važno govoriti o ulozi vjernika u politici.
Proteklih godina na sisačkom Molitvenom doručku uvodne su govore održali europarlamentarci Bernd Posselt, dr. Miroslav Mikolášik, Ivana Miletić te Marijana Petir koja je i pokrenula ovu tradiciju u vrijeme dok je bila i voditeljica Ureda za socijalni nauk crkve Sisačke biskupije. Lani je uvodničar bio Davor Ivo Stier.
Na Molitvenom doručku okupljamo ljude koji su najodgovorniji kako na civilnom planu politike, znanosti, kulture, medicine tako i na planu naše Crkve. Uz dužnosnike Crkve pozivamo saborske zastupnike s područja Biskupije, župane, gradonačelnike, načelnike… Drago nam je što se predsjednica odazvala na naš poziv i mi ćemo joj pružiti potporu u smislu traženja rješenja za naše stanje iz vjere – rekao je biskup sisački Vlado Košić, dodavši kako je predsjednica vjernica i da mu je drago da imaju vjernika u politici.

Sisački biskup mons. Vlado Košić dodao je kako je Molitveni doručak okupio najodgovornije ljude iz civilnog sektora, politike, znanosti, kulture, kao i dužnosnike crkve. Uz biskupa i njegove suradnike bili su tu i saborski zastupnici župani, deset gradonačelnika, među njima i gradonačelnik Kutine, 27 načelnika općina i drugi.
“Sve naše teme dosad su bile vezane uz ulogu vjernika u politici. Imamo čast da naša razmišljanja ovaj put podijelimo i s našom predsjednicom. Riječ je o temema koje se tiču svih nas, na dobro našeg puka i svih vjernika naše biskupije. Svojom molitvom nastojimo u tome pomoći. Koristimo priliku da na temelju kršćanskog usmjerenja tražimo neka rješenja. Naša je predsjednica vjernica i drago nam je da imamo vjernike u politici, od kojih i očekujemo da se ponašaju kao vjernici kršćanskog morala i socijalnog nauka crkve”, rekao je biskup Košić te je poručio: „Očekujemo i da se naši vjernici koji preuzimaju neke javne i odgovorne službe ponašaju kao vjernici s kršćanskog morala, kršćanskih nasada i socijalnog nauka Crkve. Znamo da se u politici rade kompromisi, kao u svakodnevnom životu, kao i u braku, no mislim da se ipak neki principi trebaju čuvati i za to smo svi pozvani da se za to zalažemo i mi u crkvi na to upozoravamo.“, poručio je biskup Košić.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je također je ustvrdio kako bi se političari trebali ponašati sukladno katoličkim, ali i općim ljudskim vrijednostima. “Moramo prije svega biti ponizni, pravedni i odgovorni u svom poslu. To nije jednostavno, jer u politici često ima i drugačijih promišljanja i postupaka. Vjerujem da i ovaj molitveni doručak doprinosi rješavanju takvih dilema”, rekao je župan Ivo Žinić.