Dan bolesnika obilježen u Popovači

U povodu 27. Svjetskog dana bolesnika u petak, 15. veljače u kapeli Sv. Obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači slavljena je sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih vlč. Sašom Jozićem i domaćim župnikom iz Popovače vlč. Matom Draganovićem, a na početku sve okupljene pozdravila je ravnateljica bolnice prim. dr. med. Marina Kovač.
Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako nam ona govori da čovjek treba prihvaćati teškoće koje nalazi u svom životu, ali i o tome kako Bog gleda na nas kada nam je teško. „U prvom čitanju iz Knjige proroka Izaije čuli smo da on govori o Bogu kao o majci te sve poziva: ‘Dođite na njegove grudi, kao dijete na grudi majke, tu se okrijepite i tu neka bude snaga vaša’. Kao što mati tješi svoju djecu tako Bog tješi nas svoj narod, skrbi o nama i brine se za nas. Upravo u ovim riječima možemo pronaći temelje teologije nježnosti. Naš papa Franjo često govori o Bogu, kao o Bogu nježnosti, a znamo da je prije dvije godine bio i proglasio Godinu Božjeg milosrđa. To Božje milosrđe upravo je ta Božja nježnost i ljubav kojom on prihvaća svakog čovjeka te bez obzira koliko grešan bio, on nikog ne odbacuje, svakog prima i ljubi kao svoje voljeno dijete. To je posebno važno nama koji imamo poteškoća sa zdravljem. Svi smo mi na ovome svijetu zapravo slabi i tu nije naš konačni dom i savršenost kojoj težimo, već samo put k tome. Ali važno je kako mi to putujemo, na koga se u životu oslanjamo i jesmo li samo sami sebi dostatni, oslanjamo li se na naše bližnje ili na sve to i na Boga. Ako svoje povjerenje stavimo na Boga onda je to čvrsti temelj za naš život, on nas nikada neće ostaviti jer je sama ljubav, milosrđe i praštanje“, ustvrdio je biskup.
Govoreći o Evanđelju po Mateju biskup je podsjetio kako u njemu Isus govori svojim učenicima da idu i liječe bolesne. „Isus im te riječi govori kada ih šalje u svijet te im još kaže: ‘Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte’. Što to imaju kršćani i apostoli, Isusovi učenici, a što mogu dati drugima da ozdrave? Što je to što su oni besplatno primili i mogu besplatno dati? To je ljubav i milost Božja koju mi kršćani imamo i koju smo primili tako što smo po krštenju postali djeca Božja. Ono što još stoji iza toga je i svijest da nas Bog ljubi, da nismo bezveze bačeni u ovaj svijet, nego da je to njegova volja i da se Bog svakog trenutka brine za nas. Ta svijest sigurno može biti i temelj da se onda mi možemo nositi sa svim problemima i da možemo jedni drugima služiti i pomagati“, poručio je biskup te istaknuo kako na poseban način to imaju liječnici, sestre i drugo medicinsko osoblje koji svakako zaslužuju da ih naše društvo više cijeni.
Misu su animirali članovi župnog zbora iz Popovače, a na kraju riječi ohrabrenja osoblju i bolesnima uputio je i domaći župnik Draganović.
(SV)