Skupština Školskog sportskog saveza Kutine

U kutinskom klubu Arcus jučer je održana Skupština Školskog sportskog saveza Grada Kutine. Školski sportski savez Grada Kutine osnovan je prije svega zbog što lakše organizacije međusobnih natjecanja osnovnih škola s područja Kutine, Popovače i Velike ludine, te dviju kutinskih srednjih škola. Glavni cilj Saveza je što više djece uključiti u sport i zdrav život i time unaprijediti kvalitetu života djece i cijele zajednice.

Skupštini su nazočili profesori tjelesne i zdravstvene kulture iz kutinskih osnovnih i srednjih škola, predsjednik Zajednice Športskih udruga Grada Kutine Damir Korica, te gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Predsjednica Saveza Jasminka Molnar rezimirala je rad u protekloj godini, te najavila planove za razdoblje koje slijedi. Ono što su posebno istaknuli je završnica projekta “Kutina bez neplivača” za razdoblje 2018/2019. U projektu ističu sudjelovanje 263 učenika trećih razreda osnovnih škola koja su uz 29 voditelja išla na obuku plivanja na bazene u ŠRC Sisak. U kratkom videu prezentiran je način rada s djecom, a stručnjaci su govorili o detaljima obuke, dok su povratne informacije djece više nego dobre.

Projekt obuke neplivača zajednički financira Središnji državni ured za sport u iznosu od 80%, te Grad Kutine u iznosu od 20%, a prijavljuje ga Školski sportski savez, što se očekuje i sljedeće godine. Dosadašnja iskustva s obukom djece neplivača su više nego dobra, jer kako kažu treneri gotovo sva djeca nauče plivati. Pod stručnim vodstvom kineziologa na sisačkom bazenu kutinska djeca iz svih matičnih i područnih škola imaju priliku naučiti plivati i osloboditi se straha, ukoliko on postoji, a za neku djecu to je jedinstvena prilika za stjecanje ove vještine. Na školu plivanja išla su i djeca s posebnim potrebama iz OŠ Zvonimira Franka.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozdravio je okupljene profesore tjelesne i zdravstvene kulture te im dao podršku u daljnjem radu i organiziranju sportskih aktivnosti, naglašavajući kako je važno djecu usmjeravati ka sportu iz brojnih razloga. Obećao je podršku grada u provođenju aktivnosti Školskog sportskog saveza koje školama olakšavaju organizaciju sportskih natjecanja i predstavljaju jedan od načina povezivanja svih kutinskih školaraca. Članovi Skupštine zahvalili su na kraju simboličnim poklonom svom kolegi Borislavu Kolaru iz OŠ Z. Franka koji odlazi u mirovinu.