Mir i dobro – oprezno u novogodišnjoj noći!

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine, već 25. godinu zaredom provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja. Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Građane I ovim putem pozivaju na pažnju prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima, a ovo su njihove smjernice:

 OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA:

–           obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje

–           djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava

–           osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, jer posljedice mogu biti kobne

–           pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola

–           poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva

–           pojam „sigurnosna udaljenost” znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehnička sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)

      Građanima želimo poručiti:

Nemojte djeci poklanjati predmete niti naprave koji mogu narušiti njihovu sigurnost i zdravlje. čuvajte njihove ruke, prste, oči, jer upravo oni najčešće stradavaju uslijed ili od posljedica nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, a ozljede koje nastaju mogu dovesti do trajnog invaliditeta, a vrlo često su opasne i po život.

Zapamtite, nesreće se ne događaju drugima!

Također želimo vas podsjetiti da je preventivna akcija „Manje oružja-manje tragedija” i dalje u tijeku, te svi koji nepovlasno posjeduju razne vrste oružja, streljiva, eksploziva i drugih eksplozivnih naprava mogu ih bez ikakvih sankcija vratiti u nadležnu policijsku postaju. Svi koji žele vratiti oružje za koje nemaju odobrenje mogu nazvati policiju na broj 192, te će policijski službenici u civilnoj odjeći doći kod istih i preuzeti oružje i druge eksplozivne predmete.

Sretan Božić i Novu 2019. godinu žele vam djelatnici Policijske postaje Kutina.

Mir i dobro !

                                                                              S poštovanjem,

                                                 Predrag Fitnić, načelnik PP Kutina