Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH u posjetu Kutini i Petrokemiji 6. prosinca

Predsjednica RH svoj ured privremeno je izmjestila u Sisak, sjedište SMŽ. Sutra, u četvrtak 6. prosinca posjetit će Popovaču, a potom Gradsku upravu u Kutini u 10:15. Nakon toga  će posjetiti i Petrokemiju.

Priopćenje za javnost iz Ureda Predsjednice RH

Podizanjem zastave Predsjednice Republike Hrvatske na simboličan je način ispred zgrade Sisačko-moslavačke županije obilježeno otvaranje premještanog Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Sisku.

 

Uz državnu himnu u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Kraluž KUD-a Posavina iz Budaševa, zastavu je na stijeg podigla učenica Osnovne škole Popovača, Dora Lendvaj. Predsjednicu Grabar-Kitarović dočekali su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zamjenik sisačke gradonačelnice Ivica Rendulić.

 

Župan Žinić kazao je kako je otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike ohrabrenje za stanovnike Županije, koja je pretrpjela goleme ratne štete i devastacije. Župan je predsjednicu Grabar-Kitarović podsjetio na dugu i bogatu povijest grada Siska. Izrazio je očekivanja da grad dobije pozornost i pomoć s državne razine, kako bi se sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

 

Obraćajući se okupljenim Siščanima predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je na dugu i burnu povijest grada, na 1593. godinu kada je Sisak odigrao veliku ulogu u obrani od Osmanlija, 1941. godinu kada su sisački antifašisti pozvali na ustanak, te na ulogu Siska, Sunje i drugih mjesta tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Ponovno je istaknula važnost da se svi počinitelji ratnih zločina tijekom Domovinskog rata na području Županije moraju identificirati i osuditi. Podsjetila je i na generala Janka Bobetka, rođenog 1919. u Crncu kod Siska, koji je dao golem doprinos u bitkama za oslobođenje Republike Hrvatske.

 

“Prvo moramo razgovarati o budućnosti, pa u ova tri dana želim čuti vaše probleme i prijedloge, kako bih mogla dati doprinos rješenju životnih pitanja i novim razvojnim iskoracima. Veselim se brojnim susretima koji me očekuju, posebno sa studentima i učenicima, koji će biti naša zajednička poruka kako je važno stalno unaprjeđivati školstvo. Posebno je važno mlade, koji odlaze na studije u Zagreb i druga mjesta, motivirati za povratak i zapošljavanje u županiji. Ne smijemo zaboraviti da je ova županija jedna od najteže stradalih u Domovinskom ratu, s velikim demografskim gubicima i materijalnim razaranjima, a nakon rata pretrpjela je i gospodarsku devastaciju”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Kada nestane div kakav je bila sisačka Željezara, kada je u problemima Rafinerija, onda to izravno ili neizravno pogađa svaku obitelj u gradu i okolici, istaknula je.

 

Podsjetila je kako je prije dva dana donesen državni proračun za slijedeću godinu, pri čemu, kazala je, “posebno pozdravljam prijedlog i odluku o dodjeli besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. To je konkretna demografska mjera i mora ih biti više. Unatoč uspjesima na makroekonomskoj razini na mikro razinama sve su veće demografsko-gospodarske pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa u Hrvatskoj događa se upravo u ovoj županiji”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Istaknula je kako je nužno promijeniti razvojnu paradigmu, za što postoje uvjeti i mogućnosti, jer, kazala je Predsjednica, “imamo sjajne ljude i ljudski kapital koji ne uspijevamo mobilizirati za gospodarski uspjeh. Mnoge gospodarske strategije ne ostvarujemo, a građani odlaze u svijet. To je problem u sferi političke volje, gdje se nameće zakonski okvir jačanja regionalnog razvoja”.

 

Za zaustavljanje iseljavanja nužne su nove investicije i veće plaće, kazala je Predsjednica, naglasivši da stimulacija i pomoć države pri tome ne smiju izostati. Isto tako, istaknula je potrebu nastavka gradnje autoceste do Siska, te rješenje sudbine Rafinerije nafte u Sisku.

 

Predsjednica Republike izrazila je i uvjerenje da će se zajedničkim radom svih u Hrvatskoj preokrenuti gospodarski i demografski trendovi, a Siščanima i stanovnicima Sisačko-moslavačke županije poželjela je miran i blagoslovljen Božić i svaki dobro u Novoj 2019. godini.

 

Nakon podizanja predsjedničke zastave i obraćanja nazočnima Predsjednica je u privremenom Uredu u zgradi Sisačko-moslavačke županije održala radne sastanke s predstavnicima Županije, nacionalnih manjina, udruga hrvatskih branitelja, sisačkim biskupom msgr. Vladom Košićem, predstavnicima Sindikata naftne djelatnosti – Rafinerije Sisak te s predstavnicima udruga i građana s područja Županije.