Betlehemsko svjetlo mira upaljeno u Gradskoj vijećnici

Izviđači kutinskog Izviđačkog odreda Betlehem u Gradskoj vijećnici u Kutini jučer su upalili Betlehemsko svjetlo mira. Unijeli su ga tradicionalno na sjednicu Gradskog vijeća poželjevši uoči božićnih blagdana svima mir, sreću i blagostanje. Kratkim govorom pozdravio ih je predsjednik Gradskog vijeća Kutine Davor Kljakić, darujući im pritom simbolične darove.

Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća u ovoj godini našao se četvrti rebalans proračuna koji zapravo predstavlja izmjene i dopune tehničke prirode radi usklađivanja na kraju proračunske godine. Kako je rekao pročelnik za financije Ivan Crnac ukupni prihodi i primici i rashodi i izdaci umanjuju se za 5,7 mln kn. Iz Grada Kutine može se čuti kako su ostvarenjem proračuna i proračunskih prihoda zadovoljni, a kod smanjenja proračuna radi se o neostvarenoj pomoći s drugih razina. Gradonačelnik ističe kako će isti biti realizirani u 2019. godini, te dodaje: „Glavne projekte smo realizirali. To uključuje energetsku obnovu 5 škola i vrtića ukupne vrijednosti od 16 mln kn, izgradnju PUNK-a od 17 mln kn. Sve što su nam bili prioriteti smo i napravili, obnovili ceste u velikom obimu, sufinancirali  nabavku udžbenika, realizirali božićnice za umirovljenike i ono što smo obećali u našem predizbornom programu već sada smo većim dijelom ostvarili. U 2019. očekujemo još bolju realizaciju projekata i nadamo se da će naši sugrađani to znati i prepoznati“, rekao je gradonačelnik Babić nakon izglasanog rebalansa od strane većine vijećnika.

Babić je na sjednici javno pohvalio svoje suradnike osobito iz Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav, te RA MRAV koji su najviše bili uključeni u realizaciju projekata.  Na sjednici je izglasano i kreditno zaduženje, a kao razlozi se navode potpisivanje ugovora za energetsku obnovu objekata zgrada gradske uprave i Dječjeg vrtića maslačak. „Kako ne bi gubili vrijeme čekajući na dodatna financiranja od EU želimo početi s radovima. To je razlog dizanja kredita. Kredit je od HABOR-a namijenjen prvenstveno gradovima upravo za ovakve situacije, s kamatama od 0,25 %. To nam više služi da premostimo tu financijsku situaciju, dok čekamo sredstva i da se može početi s radovima već predstojećeg ljeta“. Protiv rebalansa proračuna glasala je jedino nezavisna lista vijećnika, dok je SDP bio suzdržan. Irena Vdović, vijećnica Nezavisne liste dala je svoje argumente: „Jedini nismo prihvatili rebalans proračuna budući da nismo prihvatili niti proračun, a ovaj je rebalans tehničke prirode usklađivanja na kraju godine. Ono što mene na kraju zapravo zabrinjava je da se čini da smo samo mi vijećnici Nezavisne liste ostali kao oporba u ovom Gradskom vijeću. Bojim se da to nije dobro za Grad Kutinu, Gradsko vijeće i gradonačelnika jer uloga oporbe je biti korektiv vlasti. Očekujem da će se više vijećnika priključiti nama kako bi kao konstruktivna oporba doprinijeli da se radi što kvalitetnije i bude na usluzi građanima“, izjavila je Irena Vdović.

Gradsko vijeće uz ostale točke raspravljalo je o izvršenoj reviziji za 2017. godinu u Gradu Kutini gdje je pola mandata obnašala bivša, a pola sadašnja vlast. Kako je rečeno u prvom dijelu godine zabilježene su brojne nepravilnosti. «Najveće primjedbe su te što financijski izvještaji nisu istovjetni s izvještajima u poslovnim knjigama, izostala je kontrola blagajne i putnih naloga, te nisu objavljivani svi podaci o donacijama niti su one dodjeljivane sukladno propisima. U nalazima smo dobili preporuke za 60 dana to ispraviti donijeti zakone koji nisu bili prije revizije i na tome radimo», izjavio je pročelnik za financije Ivan Crnac.

Gradonačelnik Babić rekao je da se neće previše osvrtati na prošlost, jer ima previše posla sada, a najoštriji je u svojoj izjavi bio predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić koji je inzistirao na odgovornosti za propuste. Ivica Glibo vijećnik MOST-a pozdravio je dolazak revizije koja u Gradu Kutini nije bila kako je bilo rečeno, od 2011. godine, te kako je to dobro za Kutinu i za sve dionike vlasti.