435 tisuća kn za poticaj razvoju gospodarstva

Kroz tri mjere poticanja razvoja gospodarstva Grad Kutina dodijelio je poduzetnicima s područja Grada ukupno 435 tisuća kn poticaja. Sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava potpisani su temeljem: Programa dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2018. godini na području Grada Kutine, Programa dodjele bespovratnih sredstava za novoosnovane (start up) tvrtke i obrte kao potpora za razvoj malih poduzetnika u 2018. godini na području Grada Kutine te Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na Području Grada Kutine.

Zamjenica gradonačelnika Kutine Sonja Repić čestitala je poduzetnicima na potpisivanju Sporazuma te im je zaželjela puno uspjeha u njihovim poslovnim aktivnsotima.

 Sonja REPIĆ

Karlo Kabelka u ime Odbora za gospodarstvo pohvalio je aktivnosti poduzetnika te se založio da se sredstva za poticanje gospodarstva povećaju u proračunu Grada za iduću godinu.

Karlo KABELKA

Korisnici mjera izrazili su zadovoljstvo poticajima te su istaknuli kako će to unaprijediti njihovo poslovanje. Saša Sovina će unaprijediti svoj OPG, a Vlado Sopina svoj obrt SOP drvo koji se bavi proizvdnjom namještaja po mjeri

 Saša SOVINA i Vlado SOPINA

U proračunu Grada osigurano je 100 tisuća kuna za Program dodjele bespovratnih sredstava za novoosnovane tzv. Start up tvrtke i obrte kao potpora za razvoj malih poduzetnika u 2018. godini na području Grada Kutine. Za ovaj program pristiglo je 2 zahtjeva, a isplata subvencije realizirala se u vrijednosti od 75 tisuća kuna.
Cilj ovog Programa je poticanje malih poduzetnika i obrta s područja Grada Kutine koji posluje najiše jednu godinu, broj zaposlenih je najviše 5 osoba, a djelatnost je vezana isključivo za razvojne projekte s lokalnim ili globalnim ambicijama i potencijalima za poduzetničko korištenje, a sve s ciljem poticanja rasta inovativnih start up tvrtki odnosno obrta.

Kristijan Šamarinec poticaj će iskoristiti za unapređenje djelatnosti svoje start up tvrtke Digitalna Fronta

Kristijan ŠAMARINEC.

Za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2018. godini na području Grada Kutine u proračunu su osigurana sredstva u vrijednosti od 50 tisuća kuna. Pristiglo je 7 zahtjeva od kojih 6 ispunjava uvjete, a isplata subvencije je realizirana za 4 zahtjeva ukupne vrijednosti 60 tisuća kuna. Preostala 2 zahtjeva ispunjavaju uvjete i pozitivno su ocijenjeni od strane Odbora za gospodarstvo, ali nisu ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa zbog nedostatka sredstava na stavci Proračuna za isti program.

Konačnu odluku o mogućnosti ostvarivanja prava na bespovratna sredstva za sufinanciranje dobiti će ukoliko se osiguraju sredstva nakon usvajanja sljedećeg rebalansa Proračuna Grada Kutine za 2018. godinu.

Većinu subvencija ostvarili su mladi poduzetnici, no bilo je tu i onih s dužim poduzetničkim stažom.

Obitelj Gojani u Repušnici želi otvoriti objekt za smještaj turista, a Aleksandra Vuković želi unaprijediti uslugu u salonu za nokte.

 Kristina i Aleksandra


Korisnici bespovratnih poticajnih mjera uz zahvalu Gradu Kutini pohvalili su ovakve mjere poticanja razvoja gospodarstva te su izrazili želju da se ostvare najave o povećanju sredstava za ovakve mjere razvoja gospodarstva.