Zašto su pčele važnije od čovjeka?

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba Zašto su pčele važnije od čovjeka?  Riječ je gostujućoj izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Izložbom se prikazuje biologija i ekologija pčela i pčelinjih zajednica, njihova međuovisnost s biljnim svijetom i uloga u očuvanju bioraznolikosti te tradicijsko pčelarstvo s područja kontinentalne hrvatske i susjednih zemalja. Smatra se da su pčele i biljke cvjetnice koevoluirale još u razdoblju krede koje je trajalo od prije 145,5 do prije 65,5 milijuna godina. Njihova uloga u oprašivanju je neprocjenjiva, a jedna pčelinja zajednica u jednome danu može oprašiti i do 3 milijuna cvjetova. Izložbu prate brojni artefakti kao i vrste pčela iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zbirke opnokrilaca te sjajno preparirane biljke koje ovise o oprašivanju pčelama.

Posjetitlje na otvorenje kroz izložbu su proveli autori Iva Mihoci, Zorana Sedlar i Petar Crnčan.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kutine koji je čestitao autorima i zahvalio što izložba gostuje u Kutini te je pozvao učenike i građane Kutine da posjete ovu zanimljivu izložbu koja u Muzeju ostaje otvorena do 20. listopada.

Impressum izložbe:

Autori koncepcije izložbe: dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan, mag. exp. biol.

Autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc. Zorana Sedlar, Petar Crnčan, mag. exp. biol., Predrag Manger

Stručni suradnici: prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Vedran Lesjak, dipl.ing.agr., dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković, Saša Petrić, Ankica Dušević, Darija Ćaleta, dipl. ing. biol.

Autorica ilustracija: Franka Tretinjak

Autori fotografija: dr. sc. Zorana Sedlar, Miljenko Sedlar, dipl. ing. biol., Mateja Jagić, mag. biol. mol., Tatjana Šardi, Vitomir Mlinarec

Vizualno i prostorno oblikovanje izložbe: Mario Galov

Vizualno oblikovanje legendi i kataloga: Nikša Martinac

Tehnička realizacija: Hrvatski prirodoslovni muzej i Muzej Moslavine Kutina

Marketing i PR: Branimir Ivić i Muzej Moslavine Kutina