Održani 40. Repušnički susreti

U Prijamnom centru na ulazu u Lonjsko polje održani su 40. Repušnički susreti. Jubilarna manifestacija koja već 40 godina ukazuje na važnost Repušnice u očuvanju moslavačke kulture i ove je godine pokazala volju Repušnjaka da se pokažu posjetiteljima u svim segmentima.

   KUD Repušnica i Ribolovno društvo Hanja potrudili su se biti dobrim domaćinima, dočekavši goste, prijateljska kulturno umjetnička društva, slikare, obrtnike, umirovljenike, glumce i najmlađe rasplesane Repušnjake. 
  Susrete je pratila ponuda na štandovima, te su tako predstavljeni domaći proizvodi i rukotvorine, a sve to uz ugostiteljsku ponudu, ukusan fiš Ribolovnog društva Hanja, te raznovrsne kolače za koje su se pobrinule članice KUD-a Repušnica.


   Dobrodošlicu je u ime organizatora izrazila predsjednica KUD-a Repušnica Sanja Durbek kojoj se na pozornici pridružio i Matija Cah iz Ribolovne udruge Hanja. “Pokušali smo iz cijele Hrvatske u ovom programu okupiti i predstaviti naše prijatelje. To su prijateljstva koja kroz naše društvo njegujemo godinama. Prošle i ove godine Miro Cah iz Udruge Hanja i ja pokušali smo uz malobrojne članova koje imaju obje naše udruge pokazati tradiciju ribolova, gastronomije i etnologije. Ta naša velika želja i trud je doveo do toga da smo danas svi zajedno ovdje”, rekla je predsjednica KUD-a Repušnica, Sanja Durbek.

 Podršku ovoj manifestaciji dali su Grad Kutina, Sisačko moslavačka županija, Gradski savez KUD-ova, ali i sponzori kojima su se organizatori ovom prilikom zahvalili. Susrete je pratila i saborska zastupnica Marijana Petir, dugogodišnja podupirateljica ovoga društva koja se obratila riječima podrške svim Repušnjacima.
  U ime Grada Kutine skup je pozdravila pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti Kornelija Marošević, te Domagoj Šejatović iz PP Lonjsko polje.

  Uz KUD domaćina, nastupili su i ženski vokalni sastavi iz Tkona i Zagreba, Matica sovačka Međurić, Zbor umirovljenika Grada Kutine, te Plesna skupina PŠ Repušnica koje su se predstavile s plesnim točkama.

U ugodnoj atmosferi Prijamnog cetra održana je i likovna kolonija udruge Moslavački štrk, te kutinskih slikarica koje su vjerni gosti ovih susreta.

 Treba istaknuti kako je Repušnjacima vrlo važna opstojnost obilježavanja Repušničkih susreta, čemu ide u prilog i trajanje od 40 godina. Osim tradicije, nošnje i kajkavštine, koju promiče ova manifestacija, Repušnički susreti imaju još jednu važnu ulogu, a to je podsjetiti na tradicionalan život pokraj Lonjskog polja, koje je tu, nekoliko kilometara od središta Kutine.