Izložba slika: Michael Close „Lica“

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba kanadskog slikara Michaela Closa koji je diplomirao 1977. godine na najstarijoj kanadskoj umjetničkoj školi, Ontario College of Art.


 Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, uz govor dobrodošlice kolegama iz Muzeja Čazma. Autorica postava ove izložbe je dr. Maja Cepetić Rogić koja je tom prilikom predstavila slike autora koji je dosad imao preko 130 samostalnih umjetničkih izložbi s oko 18 izložbi na razini nacionalnih galerija u svijetu. Više od 40 godina djelovao je na filmu, televiziji i kazalištu – prvenstveno u scenografiji, ali i u drugim područjima.

  Izložba pod nazivom Lica donosi brojna stilizirana lica, „Lice i njegove tisuće međunarodno razumljivih nijansi značenja, nalik su jeziku koji je pronašao i koji mu je omogućio komunikaciju s ljudima posvuda u svijetu – o slobodi, ljudskim pravima, pravdi i, relativno recentno, o zdravlju prirodnog okoliša“, rekla je dr. Cepetić Rogić.

  Kanadski umjetnik ima poveznicu s Hrvatskom, među ostalim i kroz mentorstvo prof. Antona Cetina koji je rodom iz Čazme.

  Ovom izložbom Gradski muzej Čazma predstavlja dio donacije Michaela Closea koju su preuzeli 2002. godine, prilikom njegova boravka i izložbe u Bjelovaru. “Kutinčani imaju priliku vidjeti oko 40 radova, dijela muzejske Umjetničke zbirke, koje ponajbolje dočaravaju autorov karakteristični umjetnički izraz u prikazu ljudskih lica, parcijalno i tijela. Asocijativne forme ljudskog lika vidimo kroz ispreplitanje osnovnih i razvedenih oblika linije, plohe (trokut, krug) te korištenje bogatih nijansi crvene, zelene, plave i crne boje“, ističe autorica postava.